breaking news

Automatiska bälten

mars 13th, 2018 | by Samuel Ward
Automatiska bälten
Smart samhälle
0

Problem
Ungefär 1.3 miljoner människor dör i bilkrascher varje år, ungefär 3287 dödsfall varje dag. Hela 53 procent av de som dör i trafikolyckor hade inte sitt bälte på. Från 1975 till 2008 har bälten räddat cirka 255 000 liv. Problemet är att folk antingen glömmer eller bara inte tar på sig bälten även om dom enkelt kan göra det.

Idé
Min idé är att ha automatiska bälten som sätts på föraren automatiskt när man bilen börjar åka. Den skulle funka genom att ha tryck sensorer i bilsätena så att bilen vet var folk sitter. Bältena skulle automatiskt gå av när du trycker på en avlösningsknapp. Sedan kommer bältena ner när du har börjat köra. Detta skulle minska mängden dödsfall i trafikolyckor eftersom fler personer skulle ha på sig bälten.

Lösning
På sent 80, tidigt 90-tal så fanns det så kallade automatiska bälten men de funkade endast för bältet längst upp, alltså inte för midjebältet. De funkade också så att när du öppnade dörren släppte bältet ut dig men om man lånade ut sin bil så kunde den som lånade bilen bli lite förvirrad. Se en demonstration här.

Källor
http://www.youthforroadsafety.org/news-blog/news-blog-item/t/seatbelts_saving_thousands_of_lives_around_the_world_everyday https://auto.howstuffworks.com/car-driving-safety/safety-regulatory-devices/can-seatbelts-kill-you.htm
http://asirt.org/initiatives/informing-road-users/road-safety-facts/road-crash-statistics

Bildkälla
https://www.google.se/search?q=automatic+seat+belt&rlz=1C1GGRV_enSE759SE759&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwij9PH89unZAhVFjywKHc_sCckQ_AUICigB&biw=1242&bih=588#imgrc=Ke6rbdY6OKVtHM:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.