SCS – Social Credit System

mars 8th, 2018 | by Nikolas Kisielewski
SCS – Social Credit System
Smart samhälle
0

Problem

Idag så många företag och länder gör allt för att du ska känna sig så säkert som möjligt. Men vart finns gränsen mellan säkerhet och den totala kontrollen av hela befolkningen? Det får man debattera över, men något som alla kan vara överens på är att Kina kan säkert inte detta.

I Kina har regeringen planerad att införa Social Credit System tills 2020, ett system, som kommer bestämma hur värd du är som människan utav din aktivitet i världen och internet. Systemet kommer att ge dig ett visst antal poäng bestämd utav dina sociala aktiviteter, hur spenderar du din fritid och hur ofta betalar du skatt. Information kommer vara publicerade offentligt och alla kan kolla upp hur mycket är du värd. Detta kommer påverka hur svårt är det för dig att få ett jobb, låna pengar och i vilka skolor kan dina barn gå till. Detta bevisar, att realitet kan vara ännu skrämmande än en av dina värsta mardrömmar.

Den där så kallat ”Tjänsten” kommer inte används fullt tills 2020, men Kina hade börjat samarbete med flera olika stora företag för att fixa till möjliga fel i algoritmer. Sympatisörer av systemet säger, att detta kan hjälpa till med tillgång till finansiella tjänster som medborgarna behöver. Med det går över flera gränser. Systemen bestämmer hur mycket du är värd som en människa och tvingar dig att acceptera detta. I en intervju med WIRED, säger Sesams Credits teknikchef att systemet kan bedöma människan utifrån vad han gör och köper, därför kan en person som spelar videospel i en stor del av dagen kommer bedömas som en tomgång person och en person som ofta köper blöjor kan bedömas som en mamma eller pappa med en större känsla av ansvar. Systemet kan inte se om du är en ingenjör och beta-testing är ditt jobb som du ska utföra, därför kommer det förekomma många misstag och du blir bedömd som en tomgång person. Man behöver inte tänka mycket för att komma fram till att hur vi beter sig under dagen kommer bestämma mycket om vårat liv. Man också kommer fram att systemet kommer anse att föräldrar är mer värda än andra människor. Vad betyder detta för homosexuella par och folk som kan inte ha barn av andra anledning? Säkert inget bra. Därför systemet är ett stort hot mot individens frihet och hur samhället betraktar individen.

Lösning

Människor måste sätta internationella lag över vad får man och inte får skapa. Om vi vill försätta att leva i en demokratiskt samhälle så måste vi ta något steg till att avsluta med masskontroll.

Bildkällor
http://www.wired.co.uk/article/chinese-government-social-credit-score-privacy-invasion
Artikelkällor
http://www.wired.co.uk/article/chinese-government-social-credit-score-privacy-invasion

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.