breaking news

Vattenabsorberande Asfalt

mars 7th, 2018 | by David Evertsson

Vattenabsorberande Asfalt

Problem

Idag är det tyvärr ett vanligt problem med översvämning. Det regnar väldigt mycket på grund av globala uppvärming. Problemen är extra påtagliga i städer och tätorter då det bor så många där. Översvämningarna kostade år 2014 över en miljard kronor. Sedan dess har det ökat tack vare den globala uppvärmningen.

 

Bildresultat för water absorbing asphalt

Lösning

Det finns en betong som KBI har kommit fram med vid namn FlexiStone och FlexiPave. Det är ett poröst material som håller att ha som bilväg, trotoar och annat. Det som är så bra med det här materialet är att det släpper igenom vatten. Tack vare att det är så poröst så rinner vattnet rakt igenom. Det kan rinna nästan 190 liter vatten igenom den på 1 minut. Ett annat stort plus är att man kan lägga ut den fritt. Det är inga plattor eller liknande utan man lägger den som vanlig asfalt.

Det finns dock problem, t.ex så är gummi en stor del av asfalten. Gummit i den är ätervunnet granulat från bildäck. Det gummit görs med stor del olja och det håller ju på att ta slut. Men vanlig asfalt innehåller också olja. Det är till och med så att den innehåller mer olja. Men hur som helst så måste man hitta ett helt nytt sätt att göra vägar av då det inte kommer gå att göra asfalt i all oändlighet. Inte heller FlexiPave kommer klara oljekrisen, om de inte kommer på något nytt.

Gummit i FlexiPave är granulat som man får av att smula ner bildäck.  Det innebär ju att även de flesta tillverkare av allt gummi som inte är naturgummi kommer få det tufft.

Källor:

https://www.goodyear.eu/sv_se/consumer/learn/how-tires-are-made.html

Butadiengummi (BR)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kolv%C3%A4te

https://sv.wikipedia.org/wiki/Asfalt

Bild:

https://www.sciencealert.com/watch-this-new-thirsty-concrete-absorbs-4-000-litres-of-water-in-60-seconds

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.