Dykmasker med synfält på 210 grader

oktober 10th, 2017 | by Nikolas Kisielewski

John Kantak:

Problem
Dykmasker offrar inte så stört synfält. Under vattnet måste man ofta vända på huvudet eller även hela kroppen för att se saker som på landet kan man bara titta på genom att röra på ögon.
Lösning
Skapa mask som offrar ett stört synfält. Det behövs att se både allt som finns fram och detta som finns på sidorna.  Människan kan se ändringar i ljuset som kommer fram till ögat i 210o vinkel.

Nikolas Kisielewski:

SWOT
Styrkan är att det inte finns en mask som offrar ett synfält på 210o vinkel. Därför kommer det professionella dykare att köpa våran mask. Priset kommer inte vara så högt eftersom materialet som man gör dykmasker av är billigt. Svaghet är att det är möjligt att inte många kommer köpa den, eftersom det inte finns många människor som håller på med dykning. Möjligheten är att många resebyråer i exotiska länder har i sitt program dykning. De behöver köpa den bästa och mest säkra material, därför kan vi sälja våra dykmasker till just de och börja samarbeta. Hoten till mitt projekt kan vara att våran mask inte klarar av med denna konkurrens som finns just nu på marknaden, efter många år har de en väldigt bra recensioner och därför kan vara svart för mig att sälja just min produkt.

Jonathan Mäntylä:

Peter Kempi från svenska sportdykarförbundet säger att det är ganska svårt att exakt säga hur många som har dykcertifikat i Sverige då det inte finns några centrala register på alla utbildade då det finns flertalet utbildande organisationer. Men man brukar säga att ca 500 000 personer.

 

Hur ofta man köper mask är väldigt individuellt. Vissa har samma mask hela sin tid som dykare medan andra byter oftare. Jag som instruktör byter ca vart annat år då de blivit stela i tätningarna och obekväma. Andra är mer styrda av modet och byter efter det.

 

  • Två dykare från Norrköping säger ”vi som dyker en gång per år har haft en mask under dom senaste 5 åren” och den andra säger att han har bytt 2 gånger dom senaste 5 åren då ett gick sönder och ett var obekvämt så han köpt ett nyare som kom ut.

 

Design

Det kommer att vara ett kvadratiskt glas, bandet kommer att ha fästs på tre ställen av masken på sidorna och sen på ovan sidan av masken och dom kommer mötas på baksidan av huvudet och banden kommer vara justerbara vid alla fästena.

Analys
För att få ett synfält på 210 grader måste man komma upp med ett nytt ide, det går inte att använda en lösning som finns redan vid dykmaskerna.

Ide
Vi kommer att använda elastiska plast bälten som håller din mask på ditt ansikte. De kommer att justeras. Det kommer att lösa problemet med olika storlekar av huvuden.

Konstruktion
Det är möjligt att göra masken i största del av polykarbonat. Bältet som man ska sätta runt huvudet för att hålla masken fast kommer vara gjort av silikon, det är både elastiskt och hållbart. Polykarbonat kommer användas eftersom det är både starkt och används också i flygplan cockpit. Alla delar därför kommer att återvinnas och i fall om någon slänger de. Efter så går det att återanvända de igen.

John Kantak:

Tillverkning

Planering
Vi planerar att använda oss av injektions formar för alla delar som är plast och silikon. All skruvar ska sätts på ett set som gör det lett att ta bort så man kan byta ut olika saker om man måste.

Kontroll
Vi ska avvända oss av en typ av lossas huvud så att vi kan se om det läcker in.

Försäljning
Nikolas Kisielewski:

Marknadsföring
Reklam på Google ads, samarbete med affärer som säljer våran produkt för att skapa kampanjen för våran produkt.
Youtube bloggare som håller på professionellt med dykning kan vara en bra ide. Människor i dagens samhälle tittar upp i sina idoler och vill bli exakt som de. Om de ser att deras idol recenserar bra om våran produkt kan det vara övertygande för de att köpa just våran produkt.

Försäljning
Sälja våran vara i olika affär i städer som ligger nära populära dykning platser. Samarbeta med olika byrå och hotell som erbjuder dykning i sitt program. Öppna även en webbsida där kommer vi sälja våran produkt.

Service
Erbjuda en garanti, internet hjälp i form av frågor och svar om produkten.
Isak Ojala:

Avveckling

Destruktion
Smälta allt förutom bälten. Allt förutom kommer komma tillbaka som plast. Själva bältet kan man använda igen i andra produkter efter att man hade gjort det helt om.

Återanvändning
När man smälte plasten kan man använda den om och om igen.

Återvinning
Allt plast går att smälta och använda igen. Inget kommer att slösas. Silikon kommer att lämnas in i återvinningscentralen eftersom det är ett farligt avfall.

 

 

 

One Comment

  1. Om ni vill att inlägget ska vara synligt så behöver ni lägga in en bild så det blir snyggt på frontsidan. Alternativt att ni inte gör det publikt (utkast).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.