EKO-Stuprör 2.0

oktober 12th, 2017 | by Robin Forsström
EKO-Stuprör 2.0
Utvecklingsbar idé
0

Fakta: 
(Alla)

[Robin] Hålen på krukan är under krukan. Detta är för att “lecakulor” kan suga i sig vatten och då hjälpa hålla växten i liv (Många personer som odlar har “lecakulor” i botten på sina krukväxter för att de hjälper att hålla vatten kvar).
Krukan behöver inte vara skapad keramik utan kan också vara skapad av hårdare slags av plast (så länge som det är återvinningsbart).

Om man har inglasad balkong (och då i vanliga fall så får inte växterna vatten från regn) så blir växterna ändå vattnade genom EKO-Stupröret.

Design: 
(Robin Forsström)

Analys:
Idén bakom uppfinningen är att folk som bor i lägenheter (eller i bostäder som är svåra att odla i) ska kunna plantera mer och också få el-fri vattning av växterna. I många fall så hyr folk en lägenhet, då så är det personen/företaget man hyr från som får bestämma ifall om de ska ha EKO-Stuprör eller inte.

Det är mycket odlingsbar mark tas upp av kor (eller liknande) som använder det som betesmark. [Källa] Vi människor skulle lika bra (om inte bättre) kunna överleva på sånt som vi odlar, istället för kött från djur. Odling behöver inte lika mycket mark för att få samma mängd matvaror som från djur. [Källa]

Idé:
Denna uppfinning är gjord för lägenheter. Ett stuprör byggs ner från takrännan ner till sidan av balkongen till lägenheten närmast taket (detta görs så att vatten samlas från taket och kommer ner till balkongerna). Röret har en lätt lutning där röret åker jäms med balkongens ram, detta gör så att vattnet strömmar åt rätt håll. Vattnet fortsätter sen till grannen under (om man har det).

Beroende på, så kan stupröret ha två uttag. En är vid det ned kommande vattnet, där kan man dra en plastslang från en kran och ha som ett sätt att vattna på om det inte regnar så mycket. Det andra uttaget är vid vattnet som är på väg ner, här kan man dra en till plastslang till andra plantor i huset om man vill.
Konstruktion:
Dessa stuprör byggs mestadels på samma sätt som vanliga stuprör, i bitar som man sen pusslar ihop till rätt form och åt rätt håll. Man ska till och med kunna använda existerande stuprör och lägga till bitar vid balkonger för att få samma effekt. En ny bit till detta pussel är bitar som har hål i sig på en sida, dessa bitar används som ramar hos balkonger (och som planterings plats). Krukorna skapas av keramik eller en hårdare slags av plast, dessa krukor har också små ben och små hål i botten.

Tillverkning: 
(Elvira Urberg)

Eko-stupröret är liknande ett vanligt stuprör och ska därför tillverkas likadant fast med hål där man ska ställa krukorna i. Det vanligaste sättet att tillverka stuprör är genom datorstyrda maskiner och robotar som gör det automatiskt. Först är det en jämn plåt som sedan formas till ett rör, efter det klipper man röret till en viss längd. Sedan skulle man kunna göra hålen och för att kunna sätta ihop flera rör gör man ena änden lite smalare. Det finns olika material som används till stuprör men eftersom eko-stupröret ska vara miljövänligt ska det vara tillverkade i stål för att det är mer miljövänligt än ex. plast.

Krukorna med hål tillverkas av lera som vanliga krukor. Oftast köper man in färdig lera som man sedan formar. Sedan bränner man den i över 10000C i en miljövänlig gaseldade ugnar. Dom bränns i 14 timmar och det gör krukorna starkare och hållbarare.

Stupröret behöver ha någon slags pump för att vattnet ska kunna strömma till alla rören där blommorna är planterade. För att pumpen också ska vara miljövänlig ska vi använda vädurspumpen. Den är bra därför att den är väldigt billig att tillverka och det kostar inget att driva den eftersom den inte drivs av någon el alls utan bara av det strömmande vattnet och dom ända delarna som behövs är en luftklocka, ventiler och rör. Förut tillverkades vädurspumpar i Småland och Clas Ohlson sålde dom men nuförtiden tillverkas dom i Nässjö av ett företag.

Vädurspumpen fungerar genom att först stängs en stötventil som gör att det kommer tryckstötar. Tryckstötarna öppnar ventilen till luftklockan och det kommer in lite vatten som kommer från tunnan. Sedan sjunker trycket och ventilen till klockan stängs. Efter ett tag då luftklockan blir fylld kan vattnet pumpas upp i ett stigrör. Stigröret kan ledas upp till stupröret och vattnet kan sedan strömmas till blommorna.

Det ska också tillverkas en tunna där allt regnvatten samlas, det gör att blommorna blir vattnade även när det är stålande sol. Eftersom vädurspumpen pumpar ut mycket vatten som sedan inte används behöver man utveckla pumpen så att det vattnet kan komma tillbaka till tunnan igen genom något rör för annars slösar man massor vatten och det är inte så miljövänligt.

När man kontrollerar den kan man kolla så det finns vatten i tunnan och att det är tillräckligt till alla blommor. Om det inte finns så mycket vatten behöver man fylla på den för att stupröret ska fungera. Eftersom vädurspumpen pumpar ut mycket vatten som sedan inte används kan man se till att det vattnet kommer tillbaka till tunnan.

För att vara säker på att man får en produkt som uppfyller dom krav man har kan man gå igenom en kvalitetskontroll. Det finns flera olika verktyg som används vid kontrollerna men dom vanligaste är Six sigma och Statistical process control (SPC). Six Sigma använder sig av fem faser i processen, det är definiera, mäta, analysera, förbättra och styra. SPC är ett system där man övervakar utvecklingen, där kollar man bla hur processen går till.

Källa kontroll:
https://www.graphicproducts.com/articles/quality-control-in-manufacturing/
http://www.goodsolutions.se/sv/produkter-och-tjanster/rs-production/rs-production-tillagg/pk203-stabila-processer/
https://goleansixsigma.com/dmaic-five-basic-phases-of-lean-six-sigma/

Källa tillverkning av stuprör:
http://www.wijo.se/Products/Downpipes/Downpipe.aspx
http://www.arecoprofiles.se/sv/produkter/caracol-takavvattning/

Källa vädurspump:
https://www.nyteknik.se/teknikrevyn/vem-konstruerar-en-vadurspump-for-varme-6370347#conversion-122831618

Källa tillverkning av krukor:
http://medelhavskeramik.se/tillverkningsteknik-kretakotta-krukor/

Försäljning: 
(Adam Adolfsson)

Denna produkt är mest riktad mot hyresvärdar som vill vara mer miljövänligare genom att minska mängden kranvatten som används för att vattna. Den är också riktad mot hyresgäster som inte tycker om att vattna sina växter men också ett sätt att kunna plantera egna grönsaker på ett ekologiskt sätt.

Produkten kan bli marknadsförd till hyresvärdarna som sedan kan göra reklam själva för hur miljövänligt det skulle vara att bo i deras lägenheter. Produkten kan också säljas till större byggvarukedjor som senare kan sälja vidare och ge reklam om produkten på deras sidor och reklamblad eftersom att man kan använda röret till hus också. Man kan också göra reklam i tidningar om eko eller odling.
Det behövs inte mycket service till röret eftersom att det inte finns något rörligt som kan gå sönder. Man kan göra rent den ifall det kommer jord från krukan i röret som stoppar upp vattnet. Det är lätt at själv byta ut den om den går sönder.

Avveckling:
(Ludvig Ahnlund)

Återvinning: 
De flesta stuprör är gjorda av stålplåt och är därför helt återvinningsbar. När du återvinner stupröret så bör du göra det på SSAB, för när röret smälts till att göra ny plåt så avges endast vatten och koldioxid. Krukan lämnar du in på deponering för den är icke brännbar.
Återanvändning:
Man kan återanvända krukan till att odla i den i sin trädgård, man kan använda den som kanske små hinkar/behållare om man täpper igen hålen.

Destruktion: 
Våran produkt är båda enkel att sätta upp och ta ner. Du behöver bara fästa stuprören i varandra med rörklämmor och sedan är det bara att placera krukorna i hålen. Så alltså det är väldigt enkelt att plocka isär våran produkt om du inte vill ha den längre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.