REVAQ-slam

september 26th, 2017 | by David Evertsson
REVAQ-slam
Utvecklingsbar idé
0

Det finns för lite mat i världen. Det finns även för lite fosfor för att försörja världens odlingar. Sedan 1981 har man spridit och undersökt slamspridning på åkrar utanför Malmö och Lund. Man har kunnat konstatera att sedan 2000 så har det ökat med Koppar i jorden. Även tungmetaller som kadmium och kvicksilver har setts en svag ökning. ”Räknar vi på de slammängder vi har tillfört här, som är mycket mer än man tillför i dag, så kan vi under en 30-årsperiod se att halterna i alla fall inte har minskat utan vi har en liten tendens till att halterna ökar i marken”, säger Per-Göran Andersson, projektledare på Hushållningssällskapet i Skåne, till ATL (Nilsson, 2017). De ser även en ökning på skörden med upp till 7%, vilket motsvarar 500-1000kr mer i intäkter per hektar.

Jag tror absolut att det här är lösningen för mer mat och bättre miljö. Jag ser inget negativt med det för allt kväve och fosfor går tillbaka till jorden och slösas inte bort. Problemet är att människorna i de rika länderna är för ”renliga” och är rädda för det. Men vad är skillnaden på gris, ko och hönsgödsel jämfört med människoslam? Jag tror även det är viktigt att effektiviseras så fler använder det. T.ex. så är det vanligt att slammet är gratis så fler bönder vill använda det. Det är även få kvarnar som REVAQ-slam odlad spannmål, även om allt pekar på att det inte finns några risker eller extra upptag av tungmetaller och annat farligt. Jag tror att man behöver lagstifta om att använda mer REVAQ-slam. Det finns ingen som förlorar på det.

Bild: http://biorec.se/media/IMG_0035—web.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.