april 3rd, 2017 | by Abdullah Mahmoud

Upplysta

Inledning

Några länder i Europa har just nu lysande gator i några platser, men hur skall en hel stad om man ska upplysa dess gator.

I den här projekt jag vill se om jak kan ta tekniken ut ifrån datorenskärm till det riktiga livet och ändra vårt liv. Människor älskar saker som lyser i natten och min idé är att ta bort asfalten som finns just nu på alla gator och byta ut den med ny asfalt som är blandat med linofor/kemiskt ämne som lyser i mörk, så att alla gator i stagen ska lysa när natten kommer alla gator lyser tillsammans.

Frågeställning

Den störta fråga här är hur mycket man behöver för att lysa upp asfalten och även om det fungerar och asfalten lyste upp, hur mycket ska den leva med bilar som går på vägen varje dag. Vad om jag använder en annan metod för att lysa upp vägen, ska den fungera så bra som asfalten. I ett land som Sverige med mycket snö och regn vad ska hända en lysande gata oavsett vilken metod man följde.

syftet

Syftet med allt det här är att skydda resenärer i natten genom att lysa vägen till de så att de kan se vägen bättre än när som helst, och med hjälp av lysande materialet vi kan skapa en jätte fin stad, men största problemet är att man behöver mycket linofor för att lysa upp en meter av asfalten och om man tänker på hur mycket asfalt man ska förstöra för att lägga den nya asfalten då går jag tillbaka en steg och tänker igen på andra alternativet som finns t.ex. företaget som sprejer asfalten med lysande ämnet och kan lysa upp 1km i 30 timmar och se hur mycket det kostar för att byta asfalt då tänker jag på att ändra idéen lite men med samma metod och nya sättet är att skära asfalten från varje sida och lägga ett ämne som lyser i mörk. Typ som bilderna i den här artikeln= https://roadtrippers.com/stories/the-road-home-is-paved-with-glow-in-the-dark-asphalt

metod

Denna sträcka består av den där materialen som lyser i mörk och om jag ska förbättra idéen kanske jag kan sprida jättelånga sträckor av detta material så att jag kan lysa upp ett stort område. Andra idéen med blandningen kan jag också förbättra till en sprej av ett lysande material och använda den bara på cykelbanor så att jag inte behöver förstöra någonting. Jag tänkte på att använda mycket mindre av materialet på sidorna av alla väger och använda lysande sprej på cykelbanorna eftersom syftet var att skydda människor och samtidigt göra en fin stad. Här är en bild=

Den här är en länk till vad jag skrev om den första idéen= http://teknikprojektet.se/?p=11671

Resultat

Jag har skrivit mycket nu om syftet och metoder nu kommer vi till resultatet. Idéen var från början en blandning mellan linofor och asfalt men efter att jag tänkte djupt jag fick resultatet att den inte funkar för att det finns tre dödliga problem i denna idéen och de är.

  • Bytning priset, i bara Norrköping finns det 60 millioner som betalas årligt för asfaltering och om vi ska byta allt det där med den lysande asfalt vi ska vara tvungna att betala milliarder och jag tror inte att det är bra för båda kommunen och oss.
  • Materialet som ska användas, vi behöver tusen tons av linofor eller fosfor för att blanda de med asfalt och lägga den på vägen, det kommer ta typ 3 år i mitthjärna och milliarder.
  • Hur det kommer se ut, om jag ska göra en bild i Photoshop för två väger en för cyklar och en för bilar den ska inte se fint ut.

 

 

 

Diskussion

 

  • Sprej företaget= http://www.pro-teqsurfacing.com/ . detta företag använder en mörk självlysande sprej och ligger den på vägarna så att de ska lysa på natten. var som helst du ser en bild med lysande vägen då vet du direkt att denna sprej är använt. Idéen är inte bra som jag vill ha den men jag försökte utveckla den fram genom att köpa materialet som lyser i denna sprej och blada den med asfalt så den ska lysa på natten överallt.

 

  • Möjlighets sannolikhet= När jag tänkte djupt och delade idéen i mitt huvud till några delar då fick jag resultatet att min idé inte kommer fungera för att först och främst, kostnaden för alla material och löner efter som det är svårt jobb. andra anledning är att jag skulle behöva förstöra milliarder av pengar och spendera mycket mer än de för att ligga den nya asfalten.

 

  • Utseendet= jag har för ut i denna uppsats bevisat hur vägarna ska se ut med hjälp av Photoshop och originalbilder från företaget och den var inte snyggt som jag tänkte och kanske alla som har eller skulle läsa min artikel. I verkligheten vägen för mig ska se läskigt ut och det finns som vi sa ett sprej företag och här är en video som visar hur gatorna ska se ut under dagen= http://metromode.se/noje/2016/10/13/ta-en-cykelweekend-till-polen-och-testa-den-sjalvlysande-cykelbanan/ men samtidigt jag kan utveckla designen  så att den ska se ut som bilden=
  • Olika metoder=det finns många olika sätt att skapa lysande gator med jag ska diskutera tre av de, den första har jag skrivit om mycket i denna uppsats men jag ska diskutera den i alla fall och den är sprej lysande gator, denna metod låter bra för många människor och de bästa punkter är 1=den är inte jättedyrt. 2=ser fint ut (om man har inte problem med sina gator och att de är blå). 3=lätt att lägga den och lätt att ta bort den.

 

  • Den andra metod är dessa lysande linjer som du ser i bilden uppe dessa linjer är inte mycket känd men om jag ska rekommendera en av de tre metoder jag har är den eftersom dessa linjer ser mer logiskt att ha på en gata för att de är inte över ljust och ser fint ut och man kan använda de i andra färger, jag tänkte att blanda materialet den består av med ett material som värmer upp sig för att i Sverige snöar det mycket därför behöver denna linjer en värme source så att de kan fungera.

 

  •   Den tredje är min först idé och den var att bland fosfor och linofor med asfalt så att den ska fungera men när man tänker lite mer på idéen då ser man att det finns andra sätt att skapa gator som lyser och att man inte behöver förstöra gamla asfalten för att lägga en ny medan man kan ändra lite saker i asfalten som finns redan och få en gata som lyser.

 

Sammanfattning

 

Så jag har visat i denna uppsats att lysande gator funkar som idé på några metoder och jag har visat att min första idé funkar inte på grund av många olika orsaker, till exempel att det är jätte dyrt för en stad som Norrköping som betalar milliarder för asfaltning. En av dem metoderna var att vi behöver inte ha mycket lysande asfalt när vi kan använda mycket mindre på alla gators sidors som i bilderna och fortfarande har en effektiv ljus och vi kan föra så att cykelbanor ska ha mycket ljus än i den vanliga gatan. I denna uppsats finns det bara en orimligt sak jag behöver göra och det är att med den lysande materialet vi sak har en själv uppvärmning material och jag vet inte om en sån sak kan vara rimlig men i alla fall det är en idé som jag önskar att tillverka.

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.