Lysande cykel/gångvägar

april 3rd, 2017 | by Casper Ohlin
Lysande cykel/gångvägar
Smart samhälle
0

 

 

 

 

 

Lysande cykel/gångvägar

 

 

Casper Ohlin TE16

Handledare Casper Ohlin

Datum 2017-03-24

 

Innehåll

Inledning / ämnesbakgrund. 3

syfte. 3

Metod. 3

Resultat. 4

Tillverkning. 4

Försäljning. 5

Avveckling. 5

Diskussion (kring din fakta). 6

Slutsats/Sammanfattning. 7

Källförteckning/Referenslista. 8

 

 

 

Inledning / ämnesbakgrund

 

Denna cykelväg kommer att lysa på nätterna och laddas av solen medhjälp av blå fosfor som är ett grundämne som finns i bergen. Vägarna kommer att finnas där det är lite mörkare om nätterna för att folk som cyklar eller går där kan behöva se var dem går. Cykelvägen kommer att bestå av fosfor färg och asfaltsblandning som man kör ut på vägen. Detta kommer att göra så att man inte kommer behöva gatlyktor som drar energi.

syfte

Det jag vill ta reda på i detta projekt är hur man kan göra ett samhälle mindre energisnålt med hjälp av smarta lösningar. Att göra någonting som man tycker är kul och intressant gör att man hittar på roliga saker som skulle vara roligt och fint att se. Mitt mål med denna uppsats är ge folk en inblick hur det kan se ut i framtiden och hur det kommer att kunna fungera samt göras.

Metod

Jag tar reda på kunskapen jag behöver för att kunna skriva uppsatsen samt för att hitta saker som gör att jag kan se att denna idé fungerar att uppfinna/göra inom en rimlig tid. Det jag gjorde för att hitta fakta var att jag söka upp saker som jag behövde veta för att kunna skriva saker på ett vetenskapligt sätt.

 

 

Resultat

 

Denna cykel/gångbana kommer att lysa på nätterna istället för gatlyktor som drar elektricitet. Denna väg kommer med hjälp av fosfor som är ett grundämne som finns i bergen där det är tryck på berget med en kemisk reaktion som fosfor bildas. Man gör ett pulver av denna fosfor som finns inne i berget genom att man mala ner det så att det blir ett fint pulver som man blanda med vatten för att få fram en färg som man kan ha på vägarna. Man gör vägen av asfalt som man har blandat med fosforfärgen för att färgen ska vara utsprid samt att färgen inte bara ska vara det översta lagret utan mer inne i asfalten så att färgen inte slits lika snabbt så att man behöver spraya på ny färg. Med hjälp av denna väg så kommer man inte behöva lika mycket material till alla gatlyktor samt att man inte drar någon energi i onödan på att ha denna lysande väg som laddas av solen. Man behöver inte använda mer nödvändigt för att få det att fungera utan man behöver bara använda sig av färgen som är både billig och lätt. Man kommer att bygga dessa vägar över fjärrvärme ledningar som läcker varmluft som gör att vägen blir tillräckligt varm för att kunna smälta snön som täcker vägen på vintern som gör att inte vägen kan laddas upp och lysa på natten. Det som är så bra med denna teknik är att man inte behöver använda sig av någon slags extra energikälla utan mindre energi både vid tillverkningen och efter tillverkningen av vägen i jämförelse med att använda sig av gatlyktor. Asfalten är 100% återvinningsbar som gör att man sparar på material och transport som släpper ut avgaser.

 

  • Analys – vilket behov täcker er innovation?

Det vår idé kommer att göra för framtiden är att minsk elanvändningen medhjälp av att använda oss av självlysande cykelvägar som laddas av solljuset. Denna idé gör att man inte behöver ha några lyktstolpar samt att man inte behöver använda någon el källa samt att det blir mindre jobb på grund av att man bara blandar färgen med asfalten.

 

 

  • Idé – hur är er idé tänkt att fungera?

Det man ska göra för att få detta att fungera är att man tar blå fosfor pulver som man sedan blandar med vatten som man sedan häller i asfaltsblandningen innan man lägger ut asfalten på vägen.

 

  • Konstruktion – Har ni exempel på hur idéen ser ut eller hur tjänsten ska fungera?

Det som kommer att hända är att färgen som är i asfalten kommer att laddas av solljuset som kommer lysa blått på natten så att man kan se vägen tydligt.

 

Tillverkning

  • Planering – vilka olika faser behöver man ta hänsyn till vid tillverkningen?

För att få detta färdigställt så finns det olika faser. Man börjar med att blanda till färgen med hjälp av vatten och blå fosfors pulver detta leder till den blå fosfor färgen som kommer att blandas med den varma asfalten innan man lägger ut asfalten på väggen och plattar till den.

 

  • Tillverkning – kan ni ge exempel på företag som tillverkar er produkt?

Det företag som gör denna färg kan vara t.ex. ”pro-teq´´ som blandar till färgen.

Det företag som gjord sådana cykelvägar är ”TPA Instytut Technicznych Sp z.o.o.´´ som använder sig av samma teknik. NCC gör asfalt som vi kan ta hjälp av för att göra projektet möjligt.

 

Försäljning

  • Marknadsföring – hur ser marknadsföringen för likartade produkter ut?

För asfalten så kostar det väldigt mycket pengar det kostar så mycket som 150 kr per kvadratmeter fast det är med moms. Man köper en tjänst som gör detta.

 

  • Försäljning – hur säljs likartade produkter? Hur ser marknaden ut?

Man kan kontakta t.ex. NCC och så väljer man en tjänst som då dem kan hjälpa till att asfaltera väggen. Man kan både ringa och maila dem. Det finna olika företag som säljer tjänster för asfaltering som svevia.

 

  • Service – ge även exempel på hur dessa företag arbetar när det gäller service.

Om asfalten skulle lossna så kan NCC laga det genom att tal lite ny asfaltblandning med färgen i. om det bara är färgen som slits ut så kan man bara spraya på ny färg.

 

Avveckling

  • Återvinning

Det går att återvinna asfalten genom att ta bort asfalten från marken och sedan så smälter man ner asfalten som går att använda igen till nya vägar.

 

 

 

Diskussion (kring din fakta)

 

man kan se en röd tråd genom all fakta som jag har använt mig av på grund av att informationen jag har sökt upp leder oss till att detta är möjligt och även att det går att göra. Man kan se att informationen är trovärdig eftersom att jag har använt mig av många olika källor som säger samma sak om detta ämne och det känns för mig att det är sant att detta går att göra och att informationen är bra.

 

 

Slutsats/Sammanfattning

 

Det är en lysande cykelväg som består av fosfor färg som man har i asfalten som kan laddas av solen och lysa på natten. Medhjälp av denna väg som sparar man både på elektriciteten och även material som stål och järn från alla lyktstolpar. Vägen kommer att ladas av solen och kan lysa i 10 timmar utan solljus. Vägen kommer att vara 100% återvinningsbar och kommer där med också vara miljövänligare än om man inte använder sig av dessa vägar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källförteckning/Referenslista

 

http://trapezia.se/sjalvlysande-cykelvagar-pa-framfart/

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/fosfor

https://www.pro-teqsurfacing.com/

https://www.ncc.se/?gclid=CjwKEAjw_PfGBRDW_sutqMbQsmMSJAAMpUapbFmcpo6svPTpHdTCDAZibfGiQ-QWrTg-fa0V_Wq8ZBoCdzvw_wcB

http://www.xn--lgga-asfalt-l8a.se/asfalt-pris/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.