Self Rescue Bracelet

april 2nd, 2017 | by Andreas Melin
Self Rescue Bracelet
Smart samhälle
0

 

Self Rescue Bracelet

Smart samhälle

Andreas Melin TE16

22/3 – 2017

 

Inledning / ämnesbakgrund

Tänk dig att du simmar ute på havet med din familj på din semester i Spanien, du är långt ute på havet tillräckligt långt ifrån så ingen kan se dig. Mitt i simningen så får du kramp och kan inte simma du drar i Self Rescue Bracelet vilket hjälper dig. Hur fungerar SRB? Vad kan man göra med den?

Syfte

Mitt syfte med den här uppsatsen är att folk ska förstå och lita på våran produkt Self Rescue Bracelet i nödsituationer. Man ska även kunna känna sig tryggare i vattnet oberoende vad man gör.

Frågeställning

I den här uppsatsen så kommer jag svara på ett antal frågor som t.ex hur fungerar Self Rescue Bracelet, vad är den bra för, varför man ska välja våran produkt och hur den ska se ut, m.m.

Metod

Jag har tagit min fakta ifrån internet samt att jag vet hur det är att få kramp i vattnet.

 

 

 

Resultat

 

Teoretisk bakgrund

Vårat mål med Self Rescue Bracelet är att vi vill att så många som möjligt ska klara sig från att drunkna. Det dör cirka 375 000 personer varje år av att dom drunknar av olika anledningar som t.ex att dom får kramp långt ute i vattnet. Enligt ”SwimSafe” så dör ett asiatiskt barn varje 45 sekunder men ingen vet om det för att man inte kan göra något åt det.  Men med hjälp av SRB så skulle vi vilja minska den summan med minst 25%.

Fakta

Texten nedan är teknikutvecklingsprocessen på våran redan planerade idé.

Design:

Våran produkt är gjord för att man ska kunna rädda/hjälpa sig själv ifrån en knipa som kan vara farlig. Ett exempel är om man får kramp eller helt tappar sin energi medans man simmar men man är för långt ifrån land, vad gör man? Då är perfekta tillfället att använda ”SRB” eftersom med hjälp av SRB så kommer bandet man har på sig att expandera och göra det som en arm puff, man kan även sätta den vid naken så man kan ligga ner medans man väntar på hjälp.

SRB fungerar på så sätt att det är 2 kammare, 1 med kompreserad luft och den andra tom. Mellan dom här 2 kammarna så finns det en sort av barriär som blockerar den kompenserade luften och tomma utrymmet att mötas.  När man drar i bandet då bryter man barriären inuti bandet vilket får den kompenserade luften att strömma och expandera bandet vilket gör den större och flytbar.

Produkten kommer vara gjord av simpel plast som är formad som ett band. Länk på produkten är här: http://www.tuvie.com/self-rescue-bracelet-simply-pull-the-bracelet-to-turn-it-into-a-floating-device/

 

Tillverkning:

Det är viktigt när man skapar produkten att man sätter upp barriären innan man börjar föra in kompenserad luft. För ifall man skulle börja föra in luften innan man har barriären då kommer det finnas kompenserad luft i båda kammarna vilket kommer leda till att SRB inte kommer fungera vid en nödsituation.

Eftersom det är en ny idé så kommer man behöva sponsra ut innehållet och försöka locka till sig företag som skulle vilja tillverka produkten för oss under vissa omständigheter. Hur vi skulle kunna sponsra är t.ex: på internet, mässor, eller program som Dragons den.

När vi visat våran idé då kommer vi förhoppningsvis hitta ett eller flera företag som är intresserade av produkten och då är det viktigt att kolla om det är rätt att välja företaget man tar. Man kanske borde kolla bakrunden på företaget som tänks hjälpa en genom att kolla t.ex: licens, diplom eller yrkeslegitimation.

 

Försäljning:

Självklart så finns det andra liknande produkter som har i princip samma koncept och mål. Ett av dom är ”Kingii Wearable” som är ett relativt stort armband som fungerar på så sätt att man har en påse inuti ett som sitter ihop med en CO2 tub. När man är i en sådan situation då ska man dra i ”handtaget” vilket kommer pressa ut CO2 i påsen som sedan skjuts ur armbandet och åker mot ytan. Man kan använda Kingii Wearable flera gånger MEN man måste skaffa en ny CO2 tub varje gång.

Så om man ska sammanfatta det så är Kingii bättre på sättet att man kan använda den flera gånger men priset är 900 kr per st. SRB kommer vara en liten men smidig produkt som inte tar lika mycket plats eller är lika jobbig att simma med och den kommer inte kosta lika mycket. SRB ska tänkas gå för ca 50 – 100 kr.

 

Avveckling.

Eftersom hela våran produkt är gjord av bara plast och luft då är det enkelt att återvinna den. Man smälter bara ner plasten i plastfabriker och låter dom tillverka ny plast till nya produkter. Dock det är viktigt att man inte bara slänger iväg SRB när man har använt den för då kan den fastna i naturen eller i havet vilket förstör vår miljö. För en vanlig plastpåse att brytas ner i naturen/havet kan ta upp till 15 år eller i vissa tillfällen 5 år, det är endå onödigt att förstöra naturen istället för att få något nytt av det. (Dvs ny plast när man smält den gamla.)

Våran produkt är en engångsgrej eftersom efter man använt produkten en gång då kommer SRB redan vara uppblåst och kammaren kommer vara sönder.

Mätdata

 

Bild 1: Snabb fakta om drunkningar i världen. Bild 2: Procentform av döda barn (0-15) i Asien.

Diskussion (kring din fakta)

 

Kingii, vilka är dom?

Kingii är ett företag som har en näst intill liknande produkt som Self Rescue Bracelet. Det är inte så många som vet om Kingii eftersom dom inte annonserar deras produkt på t.ex Tv:n, sociala medier eller på andra kända webbsidor. Det enda sättet att hitta om deras produkt är att direkt söka upp deras namn och gå in på deras hemsida eller andras hemsidor som sponsrar dom.

 

Hållbart samhälle.

Som sagt innan så finns det flera produkter som är liknande till våran men som kostar mycket mer och har ”finare” utrustning.  Så det finns ett par konkurrenter när vi gör denna produkt men vi tänker att eftersom SRB kommer vara mycket billigare då kan vi sälja ut flera stycken på samma gång till ställen som har det svårt med översvämningar som t.ex Nederländerna och Bangladesh. Genom att ge ut våran produkt till dom då kommer förhoppningsvis dödsfallen av drunkning att minska.

På ett år dör ca 372 000 människor för att dom drunknar av olika anledningar: Dom kan inte simma, dom får kramp i vattnet, ett skepp välter eller andra orsaker och med SRB så hoppas vi på att vi ska kunna sänka dödssiffrorna rejält.

Senare i framtiden så kanske människorna kommer leva på vatten. Dvs på en stor yta på vattnet som en stad med varuhus osv då kan det vara perfekt att använda SRB. Vi tänker även samarbeta med produktionsutvecklarna (Sofies grupp) som har tänkt att göra en sådan stad på vattnet då vi låter dom köpa in SRB till folket som kommer flytta in till dom. Även ifall deras stad kommer vara säker så finns det alltid chans att någonting dåligt händer som översvämning då kommer vi ha flera SRBs på plasts ifall så man kan få tag på dom.

 

Tekniska problem.

Ett problem som är ganska vanligt är att personen som använder SRB är överviktig och gör att man inte flyter upp. En enkel lösning på det är att vi gör SRB större och i olika formar så att det passar alla personer oberoende deras storlek.

Ett annat problem skulle kunna vara att barriären inte är tillräckligt säker. Om barriären är för mjuk då kan luften ta sig igenom till andra sidan och om den är för hård då kan det finnas chans att man inte kan ha sönder barriären när man drar i den i en nödsituation.

 

 

 

Slutsats/Sammanfattning

 

Vårat måtto med Self Rescue Bracelet är att man ska kunna rädda andra enkelt och snabbt. Anledningen att vi vill satsa på den här produkten är för att vi vill minska dödssiffrorna med cirka 25% så att inte 372 000 behöver da varje år.

SRB är ett litet armband som man drar i om man håller på att drunkna eller i en annan liknande nödsituation, då kommer bandet att öka i storlek och göra så att man flyter. SRB är helt gjord på plast och enkel att återvinna, även mycket billig i jämförelse med andra liknande produkter.

 

 

Källförteckning/Referenslista

Teoretisk bakgrund: http://swimsafe.org/drowning/drowning-data/

Bild Mätdata: http://www.kemplon.com/bringing-down-the-global-drowning-rate/

Kingii: http://www.kingii.com/eu/

 

Pufsuf (Sofies grupp):

http://teknikprojektet.se/?p=11620

http://teknikprojektet.se/?p=11604

http://teknikprojektet.se/?p=11603

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.