Smart Studentboende

april 2nd, 2017 | by Daniel Wärulf
Smart Studentboende
Smart samhälle
0

 

 

Smart studentboende

 

Namn och Klass:

Daniel Wärulf TE16A

Handledare:

Jimmy Alenius

Datum:

2017-03-22

 

Innehåll

Inledning / ämnesbakgrund. 3

Syfte. 3

Frågeställning. 3

Metod. 3

Resultat. 4

Teoretisk bakgrund. 4

Fakta. 4

Diskussion (kring din fakta). 7

Slutsats/Sammanfattning. 9

Källförteckning/Referenslista. 10

 

 

 

Inledning / ämnesbakgrund

 

Just nu så är det stor bostadsbrist för studenterna inom landet. En artikel som TV4 gjorde var det tusentals studentbostäder som behövdes för att sätta stop för bostadsbristen i Sverige. Jag har valt att ta tag i saken ordentligt och skapa ett kompakt studentboende där många kommer få plats men att det inte kommer kännas ”trångt”. Jag vill göra något som ska minska bostadsbristen för alla studenter som fortfarande behöver en egen plats att bo på. Det jag även vill lyckas med är att göra rummen hyfsat små utan att dem ska kännas trånga att bo i.

Syfte

Den största anledningen jag gör den här uppsatsen är för att ge folk en simpel och effektiv idé om hur man drastiskt skulle kunna minska bostadsbristen för studenterna i landet. Det är så många personer som söker bostäder i närheten av sina studier men tvingas flytta iväg från dem p.g.a. att det inte finns några bostäder lediga, eller så kanske bostäderna är för dyra vilket också är en risk.

Ett annat syfte jag vill åstadkomma med denna uppsats är att inte endast ge en idé till Sverige, utan hela välden p.g.a. den höga hemlösheten som finns runt om på våran jord. Det finns en sådan stor hemlöshet i exempelvis Afrika och Asien. Vårat projekt skulle kunna hjälpa till en hel del om vi får upp tillräckligt många byggnader.

Frågeställning

Den frågan jag tänker ta upp är hur detta projekt kan bidra till ett hållbart samhälle.

En stor del som kommer hjälpa med ett hållbart samhälle är hur miljövänlig byggnaden ska vara. Byggnaden ska vara gjord nästintill helt i betong vilket minskar risken för skador som exempelvis mögel. Betong är även 100 % återanvändningsbart vilket gör att man inte behöver ”slänga” allt betong utan använda det igen för att kanske bygga upp en liknande byggnad vid någon annan plats/stad. Byggnaden kommer även ha solpaneler på taket vilket kan bidra med en ännu miljövänligare levnadsstil. Byggnaden kanske blir så bra så att flera kommuner i landet väljer att bygga liknande byggnader vilket kommer kunna hjälpa till rätt så bra att minska bostadsbristen.

Metod

Det sättet jag använder mig mest av när jag söker fakta är att använda Google. Det jag vill hitta är både faktablad men även nyhetsartiklar, dvs vad som helst som kan bidra till att min uppsats blir bättre. Jag väljer även att kolla på olika sidor för att kolla vilken fakta dem har om det är olika eller inte. Detta gör att jag får väldigt bra med faktamaterial och det hjälper mig att få så exakt fakta som möjligt.

Ett annat sätt jag använder mig av när jag söker fakta är att jag kollar på nyheter där man får snabb, effektiv men ändå sammanfattad bra fakta. Jag använde mig av ett nyhetsreportage av TV4 i denna uppgift som beskrev hur många studenter som ofrivilligt bor hemma hos sina föräldrar.

 

 

 

Resultat

 

Teoretisk bakgrund

Byggnaden består av en mittendel och fyra sidosektioner för att få en snygg men även stabil byggnad som använder dem kvadratmetrarna som finns på ett effektivt sätt. Måtten på mitten sektionen ska vara 30×30 meter medans sidosektionerna ska vara 10×10 meter. Rummen ska vara 7,5×2,5 meter så att allt man kan tänkas behöva ska få plats, förutom badrum. Rummen ska vara i sidosektionerna så man får plats med gemensamma badrum och mötesplats där man kan socialisera sig och träffa nya vänner. Den sociala mötesplatsen kommer kunna öka trivseln vilket i sin tur kan locka till sig extra mycket studenter till boendet.

Fakta

Design

Byggnadens design ska vara som 4 sidosektioner där bostäderna/rummen är samt en stor mittensektion där dem gemensamma badrummen och en större mötesplats där studenterna kan prata och lära känna varandra. Detta kan öka trivseln i byggnaden vilket kan leda till att flera studenter kanske väljer att bo på ett liknande boende. Som det brukar vara i lägenheter så har jag tänkt att tvättstugan ska finnas på antingen första våningen eller i den eventuella källaren. På taket ska det finnas solpaneler men jag har även tänkt att det skulle kunna finnas plats för en takterrass där man kan umgås under de varma dagarna. Om det även finns plats så skulle man kunna göra en balkong mellan sektionerna på var tredje våning om man inte vill sitta på taket för att det kanske är blåsigt eller liknande.

Rummen ska vara på 22,5 m² och ska rymma ett kök, sovplats och ett litet vardagsrum. Hur allt detta ska få plats så har vi tänkt att ha motoriserade väggar som man kan förvara saker i. Med detta menar jag att man kan skjuta upp sängen i något sorts förvaringsutrymme i väggen för att få plats kanske för en arbetsplats. När man är klar med det så skickar man in bordet i väggen i en och sedan tar ner sängen igen så man kan sova. På andra sidan väggen kanske man har någon sittplats eller förvaring för Tv: n. Se exempel nedan.

Byggnaden kommer att ha gemensamma badrum med toa, dusch och allt man kan tänkas behöva i ett badrum för att få mer plats i lägenheten. Detta kommer även minska kostnaderna vilket förhoppningsvis kommer locka mer studenter till just detta boendet. Badrummen kommer även vara skilda från man och kvinna vilket är rätt så självklart.

Om allt skulle gå bra med detta projekt så kan man utveckla det och ha något sorts tema i varje sektion för att lättare hitta liktänkta vänner. Detta kommer förhoppningsvis även öka trivseln i byggnaden ännu mer.

Tillverkning

Det första vi behöver göra för att kunna bygga är att i första hand få tillstånd av kommunen att få bygga. Vi kommer även behöva en plats att bygga på. Antingen via kommunen om de tycker det är en idé värd att investera i så dem fixar en plats att bygga på, annars får vi ta och söka upp någon firma som har platser som vi kan bygga på istället. En annan sak som är bra att göra är att ta kontakt med en arkitekt som kan utveckla våran byggnad för att göra den säker, miljövänlig och så att den har bra med utrymme för allt som kan tänkas behövas ha i byggnaden och även rummen.

När vi väl har fått alla tillstånd så behöver vi några byggföretag som vi kan lita på gör ett riktigt bra jobb. Därför har jag tänkt att kontakta Skanska som är ett företag som arbetar med byggnadsentreprenad och även gör installationer som el, värme och ventilation. Med tanke på att dem inte sätter in någon vattenledning i byggnaden så kommer vi behöva anlita ett företag som kan fixa avloppsledningar och vattenledningar i huset. Detta kommer vi att fråga PEAB om att göra för dem har flera olika syskonföretag som håller på med liknande saker. Vi kommer även fråga om PEAB kan fixa olika byggmaterial som exempelvis betong. PEAB skulle även kunna hjälpa till att konstruera byggnaden för att maximera chanserna att det blir ett bra bygge. Vi behöver även något företag som kan hjälpa till att inreda med exempelvis dem rörliga väggarna, golv, tapeter och andra saker som behövs innanför byggnaden.

Kostnad

En villa kostar ca 10 000 kr per kvadratmeter. Därför har jag tänkt att sätta en budget på ca 15 000 kr per kvadratmeter så jag är säker på att allt funkar som det ska och att det blir bra. Varje mittenplan av byggnaden är ca 25×25 eller 30×30 och sidosektionerna är mellan 10×10 och 15×15 vilket gör att varje våning har antingen 1 300 eller 1525 beroende på måtten. Byggnaden har 13 våningar vilket gör att hela byggnaden har antingen 16 900 eller 19 825 kvadratmeter. Om vi då räknar hur mycket jag tänkt varje kvadratmeter kostar så kommer byggnaden ligga mellan 253 500 000 och 297 375 000 kr.

 

Miljö

En miljöaspekt vi har tänkt på mest är av vilket material byggnaden ska vara gjord av. Vi bestämde oss för att använda oss av betong vilket är ett bra material att bygga med för att det motstår fukt och mögel men det håller sig även om det skulle börja brinna. En annan bra sak med betong är att det sparar på energi, det är för att under dagen så absorberar betongen värme från människor, lampor och maskiner. Under hela natten så släpper den ut värmen igen och gör så att inomhus klimatet blir jämnare under hela dygnet. Betong är även 100 % återvinningsbart vilket gör att man kan använda samma betong för att exempelvis göra en liknande byggnad någon annan stans.

En annan sak vi har tänkt på är att ha solpaneler på taket för att bidra lite extra med energisnålhet och spara mer på miljön. Allt vi gör idag tar väldigt mycket på miljön, exempelvis så åker nästintill alla i hela världen tar bilen till olika platser istället för att välja något mer miljövänligt som att kanske gå eller ta cykeln. Våran idé kanske inte hjälper så mycket med miljön men om vi skulle lyckas att bygga upp mer och mer liknande byggnader runt om i landet men även världen kan det bidra i alla fall lite mer med att spara på vår miljö.

 

Försäljning

Med tanke på att byggnaden i stor del kommer rikta sig först och främst till studenter så kommer vi att marknadsföra i största del på sociala medier. Varför jag har valt att marknadsföra på sociala medier mest är för en väldigt stor del av samhället är inne på sociala medier varje dag. Dem som även kanske inte är inne på sociala medier har antagligen någon kompis som för det vidare till honom.

Ett annat sätt som vi skulle kunna marknadsföra studentboendet är att man sätter ut posters på exempelvis stan. Ett hyfsat stort antal ungdomar och studenter är rätt så ofta på stan. Detta kan öka chansen att hitta personer som vill bo i vårat studentboende. Man kan även sätta ut dessa posters vid exempelvis vägkanten eller vid busskurer för att få så många studenter och personer som möjligt att se våran idé.

 

 

 

Diskussion (kring din fakta)

 

Diskussion

Hållbart samhälle

Detta studentboende kommer vara en miljövänlig och ”smart” byggnad. Byggnaden kommer vara miljövänlig p.g.a. att den är byggd i största del av betong, som är ett miljövänligt byggmaterial gjort på berg (sand, grus och sten), cement och vatten. Eftersom betong även inte brinner, betyder det att betong även stänger ute rök och andra giftiga gaser vilket gör att byggnaden uppfyller alla europeiska brandsäkerhetskrav. Detta gör så att det blir 100% återvinningsbart som gör att vi kan spara mer och mer på våran miljö. Byggnaden kommer även ha solpaneler vilket kommer kunna bidra en del till miljön. Om vi bygger liknande byggnader med likadana material runt om i landet men även i världen så kommer vi kunna bidra rätt så mycket med energisnålhet.

Ett annat sätt som byggnaden gör för att spara energi är att betong är ett material som absorberar in värmen från människor, lampor och maskiner under dagen och sedan på natten släpper ut värmen igen så att det blir ett jämnt klimat under hela dagen. Detta gör så att behovet av kyl- och värmesystem minskar med upp till 40% vilket gör att byggnaden blir mycket mer energisnål, som i sin tur sparar mer på miljön. Ett annat sätt som betong kan vara bra för miljön är att man kan bygga med betong hur som helst. Detta betyder att om vi hittar en bra arkitekt som kan göra våran byggnad med en så miljövänlig design som möjligt så skulle det inte bli några större problem tack vara den potential betong har.

Ett annat sätt som denna byggnaden kan hjälpa till att skapa ett hållbart samhälle med är när man bygger byggnaden. En nackdel som dock finns med att använda betong är att det kan bli dyrare och ta längre tid än andra vanliga byggmaterial. Men betong har flera olika användningsområden, så exempelvis kan man använda sig av antingen självkompakterande betong eller den prefabricerade elementet vilket i sin tur kan skapa kortare byggtider och bättre arbetsmiljö. Kortare byggtider betyder att studenterna kan snabbare få sina lägenheter vilket i sin tur leder till snabbare minskning av bostadsbristen. En bättre arbetsmiljö kan skapa möjligheter att bygga flera liknande byggnader. Detta betyder att nya jobb även skapas och flera och flera personer som är nöjda med arbetsmiljö skulle kunna tänka sig att göra byggnaden om och om igen. Allt detta tillsammans kan drastiskt minska bostadsbristen för studenterna, men det kan även hjälpa till med att minska antalet personer som inte har något jobb.

Tekniska lösningar

Om det skulle hända något negativt med solpanelerna och energin dem tar in från solen, skulle man kunna ha något sorts energiförvar där man förvarar all el och energi så allt fortfarande skulle kunna fungera stabilt och bra i byggnaden. Ett exempel på att detta skulle fungera är Teslas bilar och Powerwalls. Dem har gjort något liknande energiförvar i deras bilar så om batteriet skulle ta slut så skulle bilen fortfarande fungera. Teslas Powerwalls är ett lager för energi. Det är tänkt att dem ska kunna spara ihop tillräckligt med el och energi som skulle kunna räcka till ett hushåll. Hur detta skulle kunna vara bra för vår byggnad är för om något skulle hända med elen i huset så ska en Powerwall kunna hålla huset ”up and going” utan några omständigheter som kan skapa problem för de studerande i huset.

Vår produkt runt om i världen

Vår byggnadsmodell var först och främst tänkt för studenter då de är en målgrupp som är i stort behov av billiga bostäder. Men om byggnadsmodellen skulle fungera bra så skulle man kunna göra liknande byggnader men inte bara för studenter. Med tanke på hur många som kommer kunna få plats (12 våningar, 28 lägenheter per våning, minst 300 personer får då plats) så kan man minska hemlösheten runt om i världen. Några platser som en liknande byggnad kan vara bra att placera ut är exempelvis Latinamerika, Asien och Afrika där det är hög hemlöshet, både för barn och vuxna. Som jag även beskrev i hållbart samhälle så kan detta även skapa ett flertal nya jobb för folk som behöver det. Det är ett stort antal personer i världen som inte har något jobb och tillsammans med mitt projekt så skulle vi kunna minska både antal hemlösa men även antalet arbetslösa.

 

 

 

Slutsats/Sammanfattning

 

Som jag sa i syftet så är den största anledningen att jag gör detta är för att jag vill drastiskt minska bostadsbristen för alla studenter i landet men även skapa en miljövänlig byggnad som skapar hög trivsel. Denna byggnad kan skapa ett flertal möjligheter. Den första är att man på ett smart och smidigt sätt kan minska bostadsbristen för studenterna inom landet. En annan möjlighet byggnaden skapar är att folk inte tvingas flytta ifrån sina studier, dem studierna som kommer förändra någons liv, p.g.a. att hyran är för dyr för att dem ska kunna fortsätta att studera. Detta projekt skapar även möjligheter för att minska arbetslösheten som vi vet är ett hyffsat stort problem i vårat land. Den sista saken som jag kommer ta upp är hemlösheten och arbetslösheten runt om i världen. Denna byggnad kan hjälpa till rätt så mycket om tillräckligt många byggnader av denna sort byggs.

 

 

Källförteckning/Referenslista

 

 

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/akut-bostadsbrist-bland-lanets-studenter

https://sv.wikipedia.org/wiki/Betong

http://www.byggelement.se/Global/Byggelement/ArtiklarPDF/Betong-FramtidensByggnadsmaterial.pdf

https://www.tesla.com/sv_SE/powerwall

https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Powerwall

http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet/?gclid=Cj0KEQjwwoLHBRDD0beVheu3lt0BEiQAvU4CKqjW9h-UxW4Y14Ms9zijl0C4TFvrlNohyICVsjaSiX0aAvhL8P8HAQ

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.