Self Rescue Bracelet – Vetenskaplig Uppsats

april 2nd, 2017 | by Otto Bergman
Self Rescue Bracelet – Vetenskaplig Uppsats
Smart samhälle
1

Bildresultat för self rescue bracelet

 

 

Self Rescue Bracelet

Smart samhälle

 

Otto Bergman TE16A

Helene Forsberg och Jimmy Alenius

2017-03-22

 

 

 

Innehåll

Inledning / ämnesbakgrund. 3

Syfte. 3

Frågeställning. 3

Metod. 3

Resultat. 4

Teoretiska Påståenden. 4

Fakta. 5-7

Mätdata. 7

Diskussion (kring din fakta). 8-9

Underrubrik om du behöver dela in diskussionen i områden. 8-9

Slutsats/Sammanfattning. 9

Källförteckning/Referenslista. 9

 

 

 

Inledning / ämnesbakgrund

Jag har i kursen Teknik fått välja en produkt med min grupp som vi sedan ska utveckla och förklara. Vi valde en produkt som heter Self Rescue Bracelet och den används för att rädda folk som håller på att drunkna. Det är ett armband som du har rund handleden när du simmar, armbandet har två kammare så om du drunknar så drar du i armbandet och en barriär spricker, då kommer luft från en kammare som har komprimerad luft i sig och fyller upp den andra kammaren.

Syfte

Syftet med den här uppsatsen är att folk ska kunna lita på Self Rescue Bracelet. De ska veta att det är en säker produkt och det ska även väcka intresse för dem som känner sig osäkra när dem ska simma, eller om det är någon simmare som ska simma långt på okänt vatten så kan det vara en trygghet att veta att man har den runt handleden.

Frågeställning

Jag ska svara på varför det är en säker produkt och varför man kan lita på den. Varför du borde överväga att köpa en, hur den funkar och vad den gör.

Metod

Min information och fakta har jag fått från internet, mig själv och mina kompanjoner i denna grupp.

Resultat

Teoretiska Påståenden

Vi vill att så många som möjligt ska överleva om dem är påväg att drunkna, år 2012 var det 372 000 personer som drunknade runt i världen och det är alldeles för mycket. WHO alltså World Health Organization skriver att” Drowning is the 3rd leading cause of unintentional injury death worldwide, accounting for 7% of all injury-related deaths. There are an estimated 372 000 annual drowning deaths worldwide.” Det är en ganska stor summa om man säger så, vi vill göra något åt detta problemet.

Därför vill vi göra vattnet till en säkrare plats och en tryggare plats. Vi har ett mål med denna produkt och det är försöka minska olyckor vid vatten med minst 25%.

Bildkälla: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/11/17/article-42c9819b-4a39-4ecb-8dd3-8cce1efdbd18-6U9tCb4av-HSK1-544_634x556.jpg

Fakta

Design

 

Hur fungerar då detta armband? (Idé)

Jo den fungerar på ett väldigt simpelt sätt, varför den gör det är för att när man är i en drunkningssituation så måste det vara enkelt och lättåtkomligt att dra i armbandet. Om det är för komplicerat så är det mycket större risk att man får panik och drunknar.

Produkten kommer fungera på detta sätt, det är ett armband med två stycken kammare, den ena kammaren är tom och den andra är full med förträngd luft, när man drar i armbandet så spricker barriären och luften åker ut i båda kammarna och blåser ut armbandet så man flyter upp mot ytan. Om du vill ha det bekvämare när du ör uppe på ytan så kan du ta av armbandet som sitter som en arm puff och lägga den vid huvudet eller bara hålla i den helt enkelt.

Analys

Denna produkts syfte är att få folk att känna sig säkra och den är bra för att man ska kunna ha den istället för flytväst tex, min familj har båt och när vi är ute med den så glömmer man oftast bort att ta på sig den. Om man kommer ihåg så är den även ganska jobbig att ha på sig, man kan inte sitta jättebra osv. Men med SRB så kan man på ett lätt sätt bara ta på sig armbandet och man märken nästa ingen skillnad

Det är nog många som skulle vilja känna sig trygga när dem är ute och simmar och tryggheten kan man få med Self Rescue Bracelet.

Konstruktion

Bildresultat för self rescue bracelet

Som ni ser bilden ovan så ser man tydligt barriären som håller inne den komprimerade luften från att brista ut. När du drar så brister den barriären och luften sprängs upp och du flyter upp till ytan. Vi har även funderat på olika storlekar som t. ex halsband.  Om man vill ha det ännu tryggare fast kanske inte lika bekvämt kan man ju försöka att fixa fram ett halsband med samma funktion med det blir svårt eftersom först måste den komma runt huvudet och sen måste den sitta ganska tight runt halsen. Den kan ju inte vara för smal för huvudet så man måste dra i den för att få på sig den för då spricker ju barriären. Men om man kommer på nått sätt att få detta at funka så skulle det nog vara ett superbra koncept.

Tillverkning

Planering

Det som är viktigt att tänka på när man tillverkar SRB är att man måste ha en hållbar plast som kan lätt töjas ut och ändå vara hållbar, man måste även inspektera varje band väldigt noga så det inte blir några problem för våra köpare då det kan innebära liv och död. Barriären måste funka bra så att det är lätt att dra sönder den med.

Tillverkning/Kontroll

På marknaden så finns det redan några som har detta koncept som vi har, dem som har den produkten som liknar våran mest heter Kingii. Dem tillverkar armbandet ”Kingii Wearable” som ser ut som armbandsur fast det är luft istället för en klocka. På deras armband så har dem en påse fylld med CO2 och man måste dra i en spak för att den ska blåsas upp. Vi skulle kunna ta hjälp av det företaget och kanske förmedla våran idé dit då deras armband är väldigt dyrt och ganska klumpigt att ha på sig. Men annars skulle man kunna använda sig av företag som håller på med säkerhet eller gör flytvästar då dem har bra koll på vattensäkerhet.

Försäljning

Marknadsföring

Kingii gör inte mycket reklam själva, dem blir uppmärksammande istället och får bra artiklar skrivna om dem. Dem gör inte mycket reklam på internet och sociala medier men t. ex Huffington Post, NBC, The New York Times och Wired har uppmärksammat dem och det är dem väldigt tacksamma för.

Jag skulle vilja att vi marknadsförde våran produkt på sociala medier eftersom det är så otroligt många människor som använder sig av detta nu och det skulle uppmärksammas av många.

Försäljning

Kingii har massor av återförsäljare men dem säljer även sin produkt på deras egna sida och det är ju ett effektivt sätt att sälja på då många fler personer får se produkten. Som jag sa så tyckte jag att Kingii Wearable var ganska dyr och den kostar ungefär 800 kr, dock så kan man byta patroner på den så man behöver inte slänga den efteråt men patroner kostar också pengar. Vi har tänk att våran produkt ska kosta runt 50–100 kr men då får man slänga armbandet efter användning.

Service

Kingii har massor av videos på deras sida som visar hur man gör och vad man ska tänka på när man använder deras armband, om något får tokigt till så kan man skriva till deras maila till dem. Man kan inte ringa vilket är ett minus, det kan göra att dem får många mail och måste vara väldigt aktiva där.

Avveckling

Destruktion

Self Rescue Bracelet är gjord av bara plast så är det en enkel återvinningsprocess, man slänger det använda armbandet i plaståtervinningen, den körs till återvinningen, smällts ner och ut kommer ny plast vilket man kan återanvända och göra nya armband av. Fast om man tänker verklighetsmässigt så kommer nog dem flesta att låta dem flyta kvar i vattnet/glömma dem och då kommer det att ta cirka 40 år att brytas ner kanske eftersom det tar 10–20 år för en plastpåse att brytas ner och vi har lite hårdare plast än det.

Återanvändning

Det går ej att återanvända armbandet då det är en engångsprodukt, eftersom barriären brister och det kommer inte gå att laga den. Det är en nackdel men produkten är så pass billig så man kan köpa in fler än ett armband åt gången.

Återvinning

Produkten är som sagt gjort av 100% plast så det är bara att man återvinner plasten så smällts den ner och gör ny plast. Våran produkt kan skapas av återanvändbar plast så det kan även göra våran tillverkning billigare.

Mätdata (Cirkeldiagram)

Här är då statistik på vart det är vanligast att man drunknar runt om i världen.

Av: Otto Bergman Källa: https://www.cdc.gov/features/dsdrowningrisks/ 

Hållbart Samhälle

Som sagt är våran produkt gjord för att hjälpa folk och minska dödfallen pga drunkning. Vi vill gärna komma ut i hela världen med vårat armband då det är väldigt många asylsökande som åker på små båtar och flottar som drunknar. Kingii’s produkt är väldigt dyr så dem flesta i dem fattiga länderna har ju ej råd och då kan dem istället köpa våran produkt som är mycket billig.

Vårat första mål är att kunna minska alla drunkningsolyckor med minst 25% men såklart vill ju att ingen ska behöva drunkna med det får vara ett väldigt långsiktigt mål om det ens är möjligt att genomföra då det alltid kommer vara någon som drunknar.

Om man bor i ett land som lätt blir översvämmat eller ligger på gränsen under vattenytan som t. ex Bangladesh så kan det vara en trygghet att gå runt med detta armband. Dem i Bangladesh kanske inte heller har så mycket pengar så dem har råd med Kingii Wearable så det gör våran produkt lite mer anpassad för dem också.

Bangladesh. Om havsnivån skulle stiga med en meter skulle 50 procent av Bangladesh hamna under vatten. Landet ligger även i hjärtat av monsunbältet som leder till stora katastrofer varje år.” – http://supermiljobloggen.se/nyheter/2012/09/10-populara-platser-som-riskerar-forsvinna

 

Vi har kontaktat ”Produktionsutvecklarna Fs UF” (Sofies grupp) och vi ska ha ett samarbete med dem. Deras ide är ju baserat på en ”flytande stad” och dem ska ge ut ett gratis armband till varje invånare och kanske även sälja våra armband efteråt så vi får en bra start och hoppas på att det går framåt då.

http://teknikprojektet.se/?p=11620

http://teknikprojektet.se/?p=11603

http://teknikprojektet.se/?p=11604

Löser Tekniska Problem

Barriären

Det tekniska problemet vi har är barriären, vi måste verkligen försöka få den perfekt, för om den blir för hård så kan det va så att man inte kan dra sönder den och om man gör den för mjuk så går den sönder för lätt. Vi måste försöka få den så bra så att den går sönder om man drar den några centimeter ut. Om vi behöver hjälp med detta så skulle man kunna kontakta företag som har koll på lite om sånt här, som t. ex Kingii, dem har jobbat med vattensäkerhet ett tag nu och dem kanske säkert komma på en lösning på detta problem.

Olika storlekar

En annan sak som många undrar över är ju hur vi ska lösa det med storlekarna, om ett barn kommer ha samma band som en vuxen och såklart är det inte så. Vi kommer göra Self Rescue Bracelet i olika storlekar så det passar alla. Så en man på typ 120 kg kommer att få köpa ett mycket större band med en ring som orkar lyfta upp honom till ytan medans ett barn får ett litet armband som passar honom och orkar lyfta upp honom.

 

Slutsats/Sammanfattning

Om man sammanfattar allt så är det alldeles för många som drunknar i världen och detta vill vi förhindra, ingen ska behöva känna sig otrygg, var det sig är på land eller i vattnet. Vi vill göra en billigare version av Kingii Wearable som dem flesta i fattiga länder kan ha råd med och som folk kan gå runt med hela tiden (om man vill) då det ser ut som ett armband. Det är ett billigt och säkert verktyg för att få en större chans att överleva och den kommer få folk att känna sig tryggare. Min fakta har jag tagit från personliga kunskaper, internet och mina kompisar. Jag tror definitivt att den här idén är genomförbar och hoppas på att det någon gång i framtiden blir verkligt så kan man minska alla olyckor som händer ute i världen.

Källförteckning/Referenslista

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs347/en/

http://www.tuvie.com/self-rescue-bracelet-simply-pull-the-bracelet-to-turn-it-into-a-floating-device/

http://www.kingii.com/eu/index.html#Kingii_Wearable

https://want-that.com/self-rescue-bracelet/

http://techcracks.com/2012/03/self-rescue-bracelet-concept-by-wu-xuexing-zhu-linghui-zhu-peizheng/

http://www.lansstyrelsen.se/skane/SiteCollectionDocuments/Sv/nyheter/2013/Plast_Nedbrytningstider.pdf

http://supermiljobloggen.se/nyheter/2012/09/10-populara-platser-som-riskerar-forsvinna

One Comment

 1. FLORENT says:

  I am french
  is it possible to know how I can buy these bracelet?
  many thanks!
  Florent DAVY
  florent.davy3@gmail.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.