Self Rescue Bracelet (Uppsats)

mars 31st, 2017 | by Axel Forsberg
Self Rescue Bracelet (Uppsats)
Smart samhälle
0

Self Rescue Bracelet

Smart samhälle

Axel Forsberg TE16A

Helen Forsberg & Jimmy Alenius

2017-03-22

Innehåll

Inledning / ämnesbakgrund. 2

Syfte. 2

Frågeställning. 2

Metod. 2

Resultat. 3

Teoretisk bakgrund. 3

Fakta. 4-5

Mätdata. 5

Diskussion (kring din fakta). 6

Underrubrik om du behöver dela in diskussionen i områden. 6

Slutsats/Sammanfattning. 7

Källförteckning/Referenslista. 7

Inledning / ämnesbakgrund

Att simma kan ju nästan alla och vem gillar inte att bada liksom? Men frågan är om det går att lita på vattnet? Är Vattnet verkligen så säkert som alla tror? Tänk dig att du är på utflykt med familj och vänner. Ni åker till en sjö och grillar, badar och har det allmänt trevligt. Du väljer att simma ut själv en längre bit från dom andra och får genast kramp i benen. Vad ska du göra och vem ska rädda dig?

Mer än 372 000 människor i världen drunknar varje år och dessa siffror skulle minskas enormt med våran egna produkt Self Rescue Bracelet som räddar dig i svåra och jobbiga situationer i vattnet genom att du drar i armbandet tillräckligt hårt så armbandet fylls med komprimerad luft som gör att du sedan flyter upp och kan hålla dig över ytan.

Syfte

Syftet med den här uppsatsen om Self Rescue Bracelet är att väcka ett intresse för de som känner sig osäkra i vattnet när de simmar. Vår produkt skulle kunna rädda tusentals liv genom att folk måste våga lita på produkten. Vi vill kunna rädda liv och göra vattnet till en säkrare platts för alla så att folk ska kunna simma fritt och känna sig trygga och säkra i vattnet utan några större drunkningsrisker.

Frågeställning

I denna uppsats kommer jag besvara många bra frågor som man bör veta om våran produkt Self Rescue Bracelet. Dessa följande frågor är: Vad är Self Rescue Bracelet och hur fungerar den? Hur ser den ut och varför man ska köpa produkten? m.m.

Metod

Jag hittar min fakta och all information som jag behöver veta från internet och från mina personliga förutsättningar och kunskaper. Jag har hittat en hel del information från Kingiis egna hemsida också.

Resultat

 

Teoretisk påståenden

Det vi vill uppnå med våran produkt är att vi vill att så många människor överlever när dom håller på att drunkna. Drunkning är den 3: e vanligaste orsaken till oavsiktliga dödsfall i världen och står för 7% av alla skaderelaterade dödsfall enligt World Health Organization. Det är 372 000 människor som dör i världen varje år av att drunkna och vi vill minska alla dessa vattenolyckor med minst 25%. Ungefär en av fem personer som dör av drunkning är barn under 14 år och enligt mina beräkningar borde då i så fall 74 400 barn dö av drunkning varje år av totalt 372 000 människor. Alltså huvudkonceptet med Self Rescue Bracelet är att den ska kunna rädda liv för verkligen alla människor, stora till små och långa till korta.

 

Mätdata

Här har jag gjort ett cirkeldiagram på hur många barn som drunknar i de olika länderna i Asien.

Fakta

Design

 • Analys: vårt behov som täcker vår innovation är att den ska kunna rädda liv på människor som simmar ensamma på öppet vatten och hamnar i en nödsituation eller får större svårigheter i eller under vattnet. Mer än 372 000 människor i världen drunknar varje år och det är 372 000 människor för mycket. Vi vill göra vattnet till en säkrare platt så Man ska kunna rädda sig själv genom att använda vår ide Self Rescue Bracelet som är väldigt enkel och smidig att hantera och stör inte simmarens verksamhet i eller under vattnet.

 

 • Idé: Vår ide ska fungera på följande sätt att sammanträngd luft i armbandet lagras, och när man väll ska använda det så drar man bara i armbandet så att den utökas med komprimerad luft o bildar en flytboj runt armen som får en att flyta upp och hålla sig över vattenytan. Man kan säga att det finns som en barriär mellan två stycken olika kammare med ena full med kompreseradluft och den andra tom o reda att expanderas. Genom att sen dra i armbandet så bryts barriären och armbandet expanderas.

 

 • Konstruktion: idéen ska se ut som ett vanligt plast/gummi armband som man har runt handen. Väldigt snygg och enkel design som likar en livräddningsboj med dess röda och vita färger. Här finns en länk med lite bilder och information om Self Rescue Bracelet.

http://www.tuvie.com/self-rescue-bracelet-simply-pull-the-bracelet-to-turn-it-into-a-floating-device/

Tillverkning

 • Planering: En viktig fas man behöver ta hänsyn till vid tillverkningen av vår ide Self Rescue Bracelet är att man kompreserar luften i armbandet före tillverkningen, om man inte gör det så kommer den kompreserade luften att komma in i båda kammarna som gör produkten oanvändbar och ickefungerande eftersom ingen barriär kan brytas.

 

 • Tillverkning: Det finns flera företag som tillverkar liknande produkter som våran Self Rescue Bracelet, men ett av dom företagen som liknar mest och har i princip samma koncept som våran ide heter Kingii som tillverkar armband med namnet Kingii Wearable som ser ut som klockor med liknande funktion fast istället så fylls en påse med CO2 och att man måste dra i en spak för att få den att fungera.

 

 • Kontroll: Kingii är väldigt noggranna med kvalitet, De påstår att när en robot fungerar på grund av havet, då är kvalitet och pålitlighet de högsta prioriteringarna för dom. Så dom påpekar väldigt mycket om deras kvalitet men det står dock inget om deras certifiering.

 

Försäljning

 • Marknadsföring: Marknadsföringen för Kingii Wearable är väll väldigt bra eftersom de har en egen logga, eget företag och hemsida där man kan beställa produkten online. Det står även väldigt mycket bra information på sidan, bland annat om instruktioner om hur man använder den och att den är återanvändningsbar. Det tillkommer även frifrakt runt hela världen. Kingii är även sponsrad av andra olika företag.

 

 • Försäljning: Enligt oss är Kingiis produkt väldigt dyr då den kostar runt 800kr medans vi har tänkt att våran produkt Self Rescue Bracelet ska kosta runt 50-100kr ungefär. Sen så är produkten väldigt mycket mer klumpigare och tyngre än våran ide samt att designen inte är den snyggaste direkt. Dock så kan man köpa nya CO2 patroner till Kingiis och ersätta den gamla inuti, dock så kostar två nya patroner runt 50kr och 5 nya runt 135kr.

 

Avveckling

 • Destruktion: Eftersom att våran produkt Self Rescue Bracelet är gjord av plast så är den väldigt enkel att återvinna armbandets plast till ny plast igen. Då är det väldigt onödigt att föra de trasiga och använda armbanden till destruktion när man lika gärna kan återvinna de och göra nya armband igen och fortsätta i det systemet.

 

 • Återanvändning: Det går inte att återanvända armbandet igen efter att ha använt det en gång. Self Rescue Bracelet är en engångs produkt så Man måste i så fall köpa en ny eftersom den kompreserade luften försvinner i armbandet efter användning och att det inte går att få tillbaka armbandets ursprungliga form efter den har blåst upp av den kompreserade luften.

 

 • Återvinning: Self Rescue Bracelet är väldigt enkel att återvinna eftersom produkten består av 100% plast. Det är bara att bryta ner och smälta ner den använda plasten och göra nya produkter av den nya plasten sen. Om man inte återvinner armbanden och de hamnar i naturen så kommer plasten påverkas av solens UV-strålar, värme, syre, fukt och mekanisk nötning och bilda mikroplast som sedan bär med sig miljögifter. https://rigmormortis1998.wordpress.com/2015/04/26/plast-du-kastar-forsvinner-inte-sa-atervinn/

Diskussion (kring din fakta)

 

Underrubrik om du behöver dela in diskussionen i områden

 

Hållbart Samhälle

Diskussioner som kan komma upp är om hur Vår ide och produkt gynnar samhället? Jo den gynnar samhället genom att rädda liv, gör vattnet till en säkrare platts och får folk att känna sig tryggare när de är ute och simmar ensamma på öppet vatten. Många föräldrar vågar inte släppa sina barn ur sikte när de badar och simmar för att de inte kan lita på både vattnet och ungens simmkunskaper. Liknande idéer har gjorts men de är inte säkra nog. Visa kräver och rekommenderar flytväst, visa liknande produkter kan inte eliminera risken för att drunkna helt och visa kräver och rekommenderar simkunniga från åldern 16 och upp.

Ett bra exempel är ju Bangladesh och Nederländernas land som är strax under vattenytan vilket gör att risken för översvämning blir större för dom än hos andra länder. Nu börjar även forskare här i Sverige fundera på att börja bygga öar som flyter på vattnet där människor ska kunna leva och skapa sina egna resurser för att försörja sig för att vattennivån ökar eftersom isen smälter i dom norra och södra områdena. De tror att större delar av världen kommer vara översvämmade om några år och då kan vår produkt komma till större hjälp. Tanken Om att bo på en flytande ö på vattnet skapar risker för att folk kan enkelt ramla i vattnet eller dess värre att ön kan bli översvämmad. Då är våra produkter perfekta för att minska risken för de som bor på ön att drunkna.

Löser tekniska problem

Andra diskussioner som kan uppstå är om produkten har några tekniska problem och hur vi löser det i så fall? jo Barriären är det ända tekniska problemet för vårt armband. Men för att vi ska lösa problemet för att vår ide ska vara genomförbar måste vi göra barriären i armbandet väldigt starkt och stabilt så att inte barriären spricker för enkelt att man ändå behöver dra till lite i armbandet för att den ska blåsas upp. Sen finns det även ett problem med max vikten för armbandet. Människor som väger runt 150 kg riskerar även att armbandet inte håller och orkar den personens vikt. Men därför så kan man lösa problemet genom att göra en större storlek på armbandet som större människor kan ha användning för. Eftersom armbandet blir större då under uppblåsningen av den komprimerade luften och orkar hålla människor som väger mera över vattnet.

Slutsats/Sammanfattning

 

Det är många tusen människor i världen som dör av att drunkna och som sagt så vill vi stoppa detta genom att utveckla en produkt som kan rädda dig själv när du hamnar i en svår nödsituation i vattnet. Vi vill väcka ett intresse för alla sorters människor för att de ska förstå hur allvarligt detta är. Jag har hittat all min fakta från internet och mina personliga kunskaper. Vi vill att folk ska kunna lita och förstå hur viktig vår produkt är för samhället i helhet. Drunkning är en av de vanligaste dödsfallen i världen och det är läskigt hur många oskyldiga barn och vuxna som mister sina liv på grund av det. Rädda liv är vårt största syfte och vi vill göra vattnet till en säkrare platts för alla.

 

Källförteckning/Referenslista

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.