Smart samhälle

mars 31st, 2017 | by Filip Svensson
Smart samhälle
Smart samhälle
0

 

 

 

Self Rescue Bracelet

Smart Samhälle

Filip Svensson TE16

2017-03-22

 

 

Innehåll

Inledning / ämnesbakgrund. 3

Syfte. 3

Frågeställning. 3

Metod. 3

Resultat. 4-6

Teoretisk bakgrund. 4

Fakta. 4-6

Mätdata. 6

Diskussion (kring din fakta). 7-8

Hållbart samhälle. 7

Tekniska problem………………………………………………………………………………………………………………………7-8

Slutsats/Sammanfattning. 9

Källförteckning/Referenslista. 10

 

 

 

Inledning / ämnesbakgrund

Att använda flytväst när man är ute och åker båt är ju inte så skönt eller snyggt att ha på sig så varför ska du? Eftersom att denna produkt förhindrar detta för den är väldigt snygg samtidigt som väldigt effektiv så varför ha en klumpig och jobbig sak medans du kan ha våran produkt ”Self Rescue Bracelet”.

Syfte

Så vad är syftet med detta? Jo jag ska försöka bevisa till dig varför denna produkt är bättre än alla andra produkter och mycket snyggare och skönare att ha på sig. Jag ska även visa och förklara till dig hur denna produkt fungerar.

Frågeställning

Jag kommer att besvara många olika frågor som t.ex hur den fungerar? Hur den ser ut? Varför ska du välja våran produkt? Och även många fler frågor.

Metod

Eftersom att denna produkt är för den mesta delen uppfunnen i China så är det väldigt svårt att kunna intervjua och få kontakt med dom. Så jag använde mig utav internet för att kunna ta reda på mycket fakta om denna produkt.

 

 

 

Teoretisk bakgrund

Den teoretiska synen på denna produkt är att vi vill göra så att drunkningen minskar med minst 25% av all drunkning. Så för att kunna lyckas så måste vi få denna produkt att visas i hela världen för att sprida och minska drunkning.

Fakta

Design:

Analys: Denna produkt tillverkas för att den ska kunna fungera lika bra som en flytväst fast oftast vill inte folk ha flytväst på sig eller tycker det är klumpigt eller jobbigt att ha på sig. Meningen med detta är att den ska vara enkel och inte jobbig att ha på sig och ska ändå fungera lika bra eller till och med bättre än en vanlig flytväst. Det kan vara väldigt bra för t.ex surfare eller på kryssningar att bara ha på sig ett slags armband som du kan använda i nöd fast ändå inte vara jobbig att ha på sig och det kanske också förhindra stressen att drunkna.

Idé: Så syftet med detta är att det fungerar på så sätt att det finns en barriär mellan de två kammaren, en med kompreserad luften och en med det tomma utrymmet som kommer expanderas. Genom att dra bandet hårt så bryter man barriären mellan de två kammarna och armbandet blir lätt ett verktyg för att du ska överleva.

Konstruktion:

 

 

Som ni ser i dessa bilder över är hur den kommer se ut eller hur den kommer att fungera. Det är en enkel design och inte ful att ha på sig och väldigt enkel och inte jobbig att ha på sig. Så när du drar i bandet kommer du att flyta upp till ytan där du sedan kan ta av dig det å hänga på den eller så kan du flyta med den om du drar upp den till axeln. Det som också skulle fungerat är på så sätt att man kan designa den som ett halsband fast då så måste man tänka på att alla har olika storlekar på halsen och huvudet så beroende på det så kan det bli svårt att kunna anpassa den för massor olika storlekar och det kan riskera att den kan flyta iväg. Det kan vara riskabelt för halsen när den väl expanderas också.

 

 

Tillverkning:

Planering: På så sätt denna är tillverkad är det en ganska enkel process att tillverka denna produkt. Det som är väldigt viktigt när man tillverkar denna produkt är att man måste ha hållbar plast som kan expanderas lätt utan att den går sönder och även att man måste ha barriären som har luften i sig att den är med och kan enkelt dras sönder.

Tillverkning: Det finns ett företag som håller på med ungefär samma sak som skulle kunna hjälpa till att kunna tillverka våran produkt och arbeta med oss för att kunna utveckla och tillverka denna produkt och dom heter Kingii fast deras produkt är väldigt dyr och klumpig att ha på sig. Sedan skulle man också kunna ta hjälp utav ett företag som håller på med flytvästar och det finns väldigt många som håller på med detta fast ett utav dom heter Baltic som har kunskap om detta.

Kontroll: Kingii har arbetat och arbetar med ungefär samma teknik som vi gör så dom har kontroll över var vi håller på med och kan säkert komma med nya idéer. Baltic har också kunskap och kontroll över var vi arbetar med och kan komma med idéer eller förslag för att förbättra.

Försäljning:

Marknadsföring: Företaget kingii har använt sig utav sponsorer för det mesta för att kunna sprida denna produkt och dessa är några av sponsorerna dom använde sig av Huffington Post, NBC, The New York Times och Wired. Fast det är fortfarande väldigt många som inte vet något om detta märke eftersom att det inte har använts sig av så mycket socialt media som nästan alla använder just nu.

Försäljning: Kingii har en egen sida som dom själva säljer sin produkt på fast även så är det väldigt många som återsäljer denna produkten så det innebär att denna produkt finns på väldigt många olika sidor. Men även så jobbar kingii med olika sponsorer och andra företag som också säljer denna produkt så denna produkt har väldigt många olika priser på internet även fast det är samma produkt.

Service: Som jag sa så har Kingii en egen sida där dom har kontaktuppgifter och säljer sin produkt men även så har dom råd och tips hur man använder produkten. Dom förklarar också varför dom har gjort denna produkt av vilken anledning och det kan ge dig en bild på varför du själv ska ha denna produkt. Fast eftersom dom bara använder sig utav mail och inte telefon så kan det menas att det kan ta väldigt lång tid att få svar som en kund och det kan vara dåligt och långsamt sätt att hantera det på. På sin hemsida använder dom sig bara utav engelska som är bra för dom flesta förstår engelska som gör det mycket enklarare att förstå.

 

Avveckling:

Destruktion: Våran produkt är ju bara gjord av plast och det gör att det är väldigt enkel att återvinna och även så är det enkelt att återanvända plasten eftersom att man smälter ner plasten och sedan gör ny plast utav det. Fast denna produkt är ju gjort på så sätt att man ska använda den för att överleva på vattnet så oftast kommer den kanske lämnas kvar på vattnet och då kommer det ta runt 5–10 år för det att brytas ner.

Återanvändning:  Kan inte användas fler än 1 gång. Detta är en nackdel fast ändå gör detta den ännu billigare att tillverka och sälja.

Återvinning:  Du kan återvinna plast väldigt enkelt och för det mesta delen så är plast kvar från flera år tillbaka men nu har man börjat bara slänga det som gör att man måste producera mycket mer plast. Så när vi har tjänat mycket och börjat sälja denna produkt så kanske det skulle vara väldigt bra att fixa ett eget företag som återvinner plast.

Mätdata

 

 

Enligt Who.int så är det ungefär 140 219 barn under 15 år som dör varje år och man kan se här att det är en väldigt många som dör utav drunkning och jämfört mot andra sjukdomar så är det nästan fler som drunknar. Och enligt väldigt många källor så är det omkring 372 000 människor som dör utav drunkning varje år.

 

 

 

Diskussion

 

Varför känner man inte igen Kingii?

Jo, många i Sverige känner inte ens igen detta slags märke eller hur den ser ut. Tror du själv att folk i fattigare länder känner igen detta sättet av flytväst, troligen inte eftersom att Kingii är inte ett stort märke och har oftast reklam i mer rikare länder. Det vi vill med våran produkt att göra så att alla i världen känner igen just våran produkt så flera länder mer än kingii ska kunna köpa våran produkt och massor av fattiga länder vet om våran produkt så dom kan använda sig utav den.

Hållbart samhälle:

Syftet med denna produkt är att rädda liv ifrån drunkning och detta är bra för att runt 372 000 personer dör varje år utav drunkning. De flesta som drunknar är asylsökande för dom ska ta sig över vattnet oftast i fulla båtar eller i dåligt gjorda båtar och det menas oftast att dom sjunker och flera personer dör utav det. Eftersom att dom flyr från sitt land så är har dom oftast inte mycket pengar och inte råd för flytvästar, kingii’s produkt och något mer så denna produkt som ska vara billig menas att dom kanske kan överleva även fast båten sjunker eller man ramlar av.

Sen finns det ju länder som översvämmar väldigt mycket som Bangladesh eller Nederländerna fast skillnaden mellan dessa länder är att Bangladesh är ett väldigt fattigt land och Nederländerna väldigt rikt land så Bangladesh kanske skulle kunna ta användning utav denna produkt att ha på sig om dom vet att en översvämning kommer. Detta kan göra dom lite mer säkrare för ett billigt pris och även rädda liv.

Man kan ju också ta nytta av denna produkt om man är ute och surfar, fiskar eller bara badar för att göra dig mer säker, för då kanske du är i ett hav och längre ut som blir svårare att ta sig in mot land även fast du kan simma. Om du badar kan det vara bra att ha detta om du har svårt att simma eller tränar på att simma för att vara extra säker för man kan ju inte riktigt surfa och bada med en flytväst för det är för klumpigt.

Fast all detta är mer om nutiden och inte framtiden, för i framtiden kommer troligen det ha översvämmat på flera ställen i världen och då kanske man tänker på mer att bo på vattnet och då kan det vara bra att ha ett self rescue bracelet för att om du faller över och ramlar i vattnet.

Vi kommer även samarbeta med ”Produktionutvecklarna fs UF” (Sofies grupp) och detta kommer att kunna hjälpa oss att tjäna och det kan göra så våran produkt blir mer känd och fler kommer veta om produkten.

 

Tekniska problem:

Problemet med denna produkt är barriären och jag tror dom håller på att experimentera med det just nu och det är därför denna produkt är inte ute i marknaden ännu. Det jag tror för att kunna lösa detta problem är att man först måste hitta en bra barriär som är väldigt hållbar fast ändå kan lätt dras sönder. Det som skulle kunna tro också fungerar är att göra det på ett sätt som krockkudden har fast den fungerar inte på samma sätt man kan göra om det lite. Så på sättet den fungerar är sensorer och en gasgenerator och det den gör är att skjuter ut en krockkudde som skyddar dig mot krockar. Problemet är att om man skulle använt detta sätt så skulle luften ta slut snabbt men om man gör om och använder sig utav sensorer så kanske den skulle kunna fungera på ett ungefär likadant sätt. Detta skulle bli väldigt mer avancerat och dyrare att göra och även mycket mer experimentering.

Jag tror man skulle kunna försöka prata ihop sig med ett annat företag som kingii för dom kanske har en bra lösning till detta problem och kan hjälpa till med detta. För så fort man kommer på en idé på hur man löser det så när man kommit på en lösning går det att sälja direkt.

 

 

Slutsats/Sammanfattning

 

Vi vill göra denna produkt eftersom att 372 000 människor dör varje år och det är ändå en väldigt stor dödsumma och vi vill minska detta eftersom folk dör utav drunkning när dom försöker ta sig från t.ex krigszoner till Sverige och kallas asylsökande. Oftast är det dessa folk som dör eftersom dom är för många på en båt så dom oftast sjunker och det är främst dessa folk vi vill försöka hjälpa. Fast det är ju folk som dör i pooler eller surfare också så man kan ha på sig detta armband som inte är jobbigt att ha på sig och inte så ful att ha på sig heller. För om man badar i en vanligt pool så är det väldigt jobbigt att ha t.ex flytväst på sig så man kan ha ett enkel armband istället. Denna fungerar på så sätt att den fungerar på så sätt att det finns en barriär mellan de två kammaren, en med kompreserad luften och en med det tomma utrymmet som kommer expanderas. Genom att dra bandet hårt så bryter man barriären mellan de två kammarna och armbandet blir lätt ett verktyg för att du ska överleva.

 

 

 

Källförteckning/Referenslista

Mätdata:detta är en sida som jag tror på eftersom att den är ifrån world health organization http://www.who.int/violence_injury_prevention/publications/drowning_global_report/Infographic_web_EN.pdf

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs347/en/

 

Fakta:https://want-that.com/self-rescue-bracelet/

http://www.tuvie.com/self-rescue-bracelet-simply-pull-the-bracelet-to-turn-it-into-a-floating-device/

http://www.kingii.com/eu/index.html#Kingii_Wearable

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.