3D SKRIVARTEKNIK

februari 17th, 2017 | by Sofie Svensson

3D skrivarteknik olika typer av: – Skrivare – Material – Användningsområden.

3D skrivare är en relativt ny och cool uppfinning men många vet inte att den finns och kan inte ta del av den väldigt smarta uppfinningen. Den 3D skrivaren vi heter Makerbot replicator 2, så som den fungerar är att skrivaren värmer upp en plast som den sedan enligt instruktioner printar ut. Den typen utav skrivare kallas för FDM printers och står för Fused Deposition Modeling. Detta bildar sedan sen 3 dimitionel figur eller förhoppningsvis det du har bestämt ska skrivas ut, alltså det du har skapat. Det är en väldigt populär och enkel konstruktion som kan användas på arbetsplatser / skolor utan problem.
Men det är en av alla 3D skrivare som finns ute på marknaden, det kommer säkerligen bli fler i framtiden.
Det finns fler typer som fler även bör känna till, så som SLA printers, DLP printers, SLS printers, SLM printers mm.
SLA printer 
Det är en utav de äldre 3d printade teknologer som uppfanns utav Chuck Hull året 1983. Så som den tekniken fungerar är så att den utgår från kåda. Den utsätter en ljuskänslig flytande kåda för en UV-laserstråle så att kådan får en chans till att hårdna och bli hård, fast. När strålen sedan har dragit ett lager av kåda i det förutbestämda mönster / i den förutbestämda formen, så åker plattformen ’’ner’’ till den tjocklek som det första lagret bestod utav. Så att strålen har en chans till att börja på det andra lagret som skall göras utan att skada det första. Varje lager ’’byggs’’ ’’läggs’’ på det förra lagret, så det byggs på varandra kan man säga. Denna typ av skrivare gör väldigt detaljerade och ’’lena’’ objekt och är väldigt populär inom smyckes-industrin, förmodligen för att den är väldigt detaljerad.

Bildresultat för SLA printer

SLS printer 
Sedan har vi även SLS som jag nämnde ovanstående. SLS skrivare är väldigt lika SLA skrivare och har egentligen bara några skillnader. SLS skrivare har istället för kåda en pudermaterial. Lasern har förmågan att ’’lägga’’ små ’’korn’’ som sedan binder ihop sig till ett material som sedan blir hård och bildar den struktur som den blivit ombedd att göra. När objektet sedan är helt klart så lämnas den för att kylas ner innan detta ’’pudret’’ ’’dammet’’ ska tas bort. Man kan tänka att det är som ett skal, så om jag hade gjort en boll så hade den kommit ut i en fyrkant som är gjord utav detta dammet. Denna typ utav skrivare används främst till produktutveckling till att göra prototyper till olika reklamindustrier mm. Denna laser kräver en dyr hög-pudrande laser som, jag kan anta, gör att den ’’vanliga’’ köparen i denna område ej väljer denna. Detta puder är nog svårt att städa bort, i en skola eller en vanlig arbetsplats, kan jag tänka mig.

Bildresultat för SLS printer

 

Egna reflektioner 
Jag har också sett på youtube och andra videoplattformer 3d skrivare som använder sig utav cement och på så sätt har dom börjat skriva ut hus, vilket enligt mig låter helt galet. Att en maskin, ’’spottar’’ ut cement som lager på lager bygger ut ett hus? Hur jäkla galet??
Jag tror dock att 3d skrivare kommer att bli mer och mer poppis i husbyggeindustrin. Det är ett väldigt smart koncept och kan användas till att få en skalad prototyp till då hus. Det är en smart konstruktion som dock kan användas till väldigt många olika områden och är väldigt lätt att använda. Det kan användas till väldigt mycket saker, från att göra smycken till att bygga hus.  Sortimentet på vad du kan göra är väldigt brett.
När vi gjorde egna legobitar så underlättade det otroligt mycket att ha en 3D printer. Den gjorde i princip halva jobbet. Makerbot replicator 2 som vi använde jobbade snabbt och gjorde en väldigt detaljerad prototyp till de vi skrev ut vilket alltid är viktigt, anser jag.

Länk till en youtube kanal som pratar extra mycket om 3D printing.

Instruktioner
Inventor, Steg 1 
För att kunna skriva ut i vår 3D skrivare (Makerbot replicator 2) måste du till och börja med ha något att skriva ut. Det fixar vi i vårt program Inventor som vi har installerat på våra skoldatorer via autodesk. Om man har Inventor installerat så är det bara att börja sketcha och forma till den form man ska göra & då skriva ut.
När man väl är klar med sitt objekt så kan det vara smart att kolla alla mått och se till att allt passar och ligger på rätt plats. Rättare sagt bara finslipa och se så att allt stämmer. För att skriva ut ska du:
– Först och främst spara filen, så att du har den på datorn ifall något skulle gå snett.
– Gå in på ’’File’’ och exportera till CAD format.

Skärmbild (5)

När du väl väljer att exportera så kommer en ruta komma upp där du skall:
– Trycka på ’’options’’

Skärmbild (6)

Där du kommer få ytterligare en ruta där du kan bestämma mått etc.

Skärmbild (7)

Här ska du:
– Ställa in på mm, under ’’units’’
– Och under ’’Resolution’’ ska du ha ’’High’’
Efter allt detta kollar du över ännu en gång att du har gjort rätt med mått mm. Sedan:
– Sparar du.

Makerware, Steg 2
Nu ska du ha en färdig fil till att kunna använda i programmet som vi använder, Makerware. Om du inte har tillgång till programmet på din dator men kanske på någon annan dator finns det fler alternativ du kan använda dig utav. Som här hos oss på skolan så har vi gjort så att vi har gjort denna fil och sedan ’’lagt över’’ ’’överfört’’ filen till ett USB. Med detta USB-minnet kan vi sedan lägga in våra filer i den datorn som är kopplad till programmet och 3d skrivaren.
Senare i Makerware ska du göra modellen tillgänglig för skrivaren att börja printa ut. När du har tillgång till Makerware, antingen på din eller någon annans dator ska du:
– Via File (Vänstra hörnet) öppna din CAD/STL fil
Här bör du nu få fram till modell i denna lilla osynliga ’’box’’ i Makerware. Vad som kan vara smart att göra och för att underlätta är att:
– Gå in på den roterande figuren i vänsterledet

Skärmbild (15)
– Se till att den ligger ’’platt’’ och inte ’’står upp’’, så att skrivaren får en chans att bygga den platt och inte rakt upp. Stadigare platt.
För att sedan börja processen om att skriva ut den är det smart att:
– Gå in i settings

Skärmbild (16)
– Kolla över att det är din fil som e inlagd och att allt stämmer
– ”Save settings”
– Tryck sedan på ’’Print’’ längst upp åt höger

Skärmbild (24)
Denna process kan ta några få minuter för att programmet ska kunna hitta din figur och i princip lösa ut hur den skall göra. När det är klart har du en ruta med fakta på till exempel hur lång tid det kommer ta osv. Det finns en liten funktion i denna ruta som heter ’’Print preview’’. Om du trycker på den så får du en bild på hur den kommer att printa ut denna, hur den kommer bygga upp den. Det kan  vara smart att kolla på det så man ser att allt stämmer.

Skärmbild (20)

Skärmbild (21)
När du har kollat på att allt stämmer så kan du trycka på ’’Start print’’ så börjar igen arbeta för att känna igen den och när det är klart börjar den att printa.

Länk till youtube videon jag tog bilderna från finns här 

Allmänt om 3-d print
Med 3D skrivaren så kan bottenlagret bli lite tjockare när man printar det än i Inventor vilket påverkar den fysiska produkten. Inte jättemycket men ska man vara helt exakt i millimeter kan det vara något att tänka på. Det gjorde inte jag men och det påverkade bara lite gran och man kan fila ner det efter man har skrivit ut saken, då materialet är ganska skört.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.