3D-skrivare, den fysiska konstruktionen

februari 12th, 2017 | by Ebba Tubbin
3D-skrivare, den fysiska konstruktionen
3D & VR
0

Under vecka 2 till 7 har jag börjat på den fysiska konstruktionen till min 3d-skrivare. Jag har inte skrivit mycket till dokumentation utan fokuserade bara på konstruktion. Jag hann inte klart med min 3D-skrivare men är på god väg då “skelettet” och de flesta större delarna är klara. Jag saknade delar vilket gjorde det lite svårt att sätta ihop allt men jag gjorde det jag kunde med de delarna jag hade.

Men hur gjorde jag?

När det var dags för konstruktionen hade jag ingen manual eller guide om hur den skulle sitta ihop utan jag fick en färdig skrivare och en 3d-modell av skrivare, se bilden nedan.

Jag använde modellen och den färdiga skrivaren för att kolla hur saker satt ihop och härmade där efter. 3D-modellen var gjord med Inventor men en nyare variation än vad jag hade på datorn så jag var tvungen att installera ett program som heter Inventor View som låter dig titta på en modell utan att redigera den. Inventor View funkar för alla variationer av Inventor, vilket var perfekt för mig.

Jag använde främst 3D- modellen som mall då jag lättare kunde hitta vilka delar som behövdes när jag byggde ihop en del av skrivaren. Med Inventor View kan man kolla på delarna separat för att veta vilken man behöver.3D-skrivaren har många större assemblys och jag gjorde då dessa separat så jag sedan kunde sätta ihop dem till den färdiga produkten, se nedan.

Efter en assembly är klar testade jag med de andra för att se så att allt stämmer och funkar. Jag har fått göra om vissa delar då jag satt en del på fel sida eller liknade men jag lyckades lösa problemen hyfsat lätt med hjälp av de assemblys som är klara och med hjälp av den redan färdiga skrivaren. För att kolla om de funkade använde jag först den färdiga skrivaren som jämförelse och sedan testade jag att sätta ihop de olika asseblysarna för att se att allt funkade.

Under tiden jag byggde uppstod några problem. Min 3D-modell och den färdiga skrivaren som jag utgick efter var inte exakt likadana utan vissa saker hade gjorts om. När jag byggde ihop min skrivare märkte jag att vissa av delarna saknades vilket gjorde det lite svårt att sätta ihop allt. Vissa av delarna som saknades var enkla att fixa på plats, exempelvis saknades en del av de delar som man skriv ut med en 3D-skrivare. Jag behövde bara göra ny delar i sådana lägen. Andra tillfällen behövdes det kanske flera skruvar av en viss sort vilket då tog lite längre tid att fixa då jag måste köpa nya. Ett annat problem som uppstod var att i 3D-modellen, som jag använde mest när jag satte ihop delarna, inte hade särskilt bra namn för sina delar. Detta gjorde att det ibland var svårt att hitta vilka delar som behövdes för just den assembly som jag jobbade med. De kunde heta “plastic_part_07” eller liknade. Om man då har 24 saker som heter “plastic_part_–” blir det lite rörigt. Modellen var inget jag själv gjort så jag hade inte namngett delarna själv men om man gör en modell i framtiden är det något att tänka på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.