3D printar.

februari 20th, 2017 | by Andreas Melin
3D printar.
3D & VR
0

Det finns många olika 3D skrivartekniker men jag kommer visa och skriva några olika typer av skrivtekniker och vad dom kan vara bra för.

FDM: FDM eller Fused Deposition Modeling  är en 3D printare som är väldigt vanlig i mindre företag eller undervisning eftersom att plasten den printar är hård. Med hjälp av programmet desktop 3D printing så printar maskinen från X och Y-axeln med smällt plast. FDM printar nerifrån och upp. Här är ett exempel på en FDM printare Ultimaker^2

ultimaker1

SLA: Stereolithography är den äldsta typen av 3D printare från 1983. Den fungerar med laserstrålar som fäster ett lager i taget. Dvs att efter att SLA har fäst ett lager så börjar den sedan på det föregående lagret. SLA är mycket detaljerad vilket gör den populär bland företag med juveler och andra smycken.  z21

DLP: Digital Light Processing är lite som SLA med sin printning. Båda skrivarna använder olika typer av ljus. Men istöället för laser som SLA använder så har DLP en special projektor. Den första DLP printaren uppfanns 1987 och blev mycket populär tack vare denns hastighet att printa saker. Det är oftast “professionella” som använder denna typ av 3D printning eller privatpersoner som bygger sina egna.

re-1

 SLSSelectiv Laser Sintering är en 3D printare som använder “pulvermaterial” istället för vätska vilket gör den lite anorlunda mot SLA. SLS används framförallt för att skapa prototyper och andra produkter. Dom som änvänder SLS är framförallt kommersiella företag och även

P1020601_preview_featured

SLM: Selectiv Laser Melting är nästan en kopia av SLS förutom att den använder starka laserstrålar för att smälta metallen och skapa 3d modeller. Det vanligaste materialet man printar med är stål, aluminium och titan.

Sedan finns flera olika printare som t.ex:                                                                                                                                         EBM, LOM, BJ och MJ.

Instruktion: Legobit.

Jag började med att söka upp på olika källor hur en legobit ser ut med mått så jag kan kada av den. Sedan så gjorde jag hela formen, dvs att göra en 3d modell av hela legobiten utan hål eller andra detaljer.

När jag fått min form så måste jag ”skära” ut så legobiten blev ihålig och då använde jag mRetkangelig av ett verktyg som heter

 

 

 

 

Shell. Shell fungerar på så sätt att man tömmer ett innehåll i en figur (Kolla bilden). Efter jag fixShellat innehållet så gjorde jag cirklarna som är både över och inuti legobiten. Det sista jag gjorde med biten var att göra små små fästen som sitter i varje kant och under/över varje cirkel. Varför man har dom där små bitarna är för att det ska vara lättare för 2 bitar att fästa. Nu var min legobit klar då skulle jag skicka in den på USB till läraren. För att göra det så var jag tvungen att göra filen till en stl fil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.