3D-skrivarteknik

februari 18th, 2017 | by Axel Forsberg
3D-skrivarteknik
TE16
0

3D-skrivarteknik

Det finns många olika typer av 3D-skrivartekniker som är olika bra, olika 3D-skrivare som ser olika ut och har olika funktioner och specialiteter. 3D-skrivare är en maskin med en tillverkningsteknik där föremål byggs upp skikt för skikt direkt från t.ex. CAD-data eller olika 3D-modeller från datorn. 3D-utskrifter är även kända för att kallas additiv tillverkning.

 • Olika typer av 3d-utskriftstekniker
 1. FDM (Fused Deposition Modeling)
 2. SLA (Stereolithography)
 3. DLP (Digital Light Processing)
 4. SLS (Selective Laser Sintering)
 5. SLM (Selective Laser Melting)
 6. EBM (Electron Beam Melting)
 7. LOM (Laminated Object Manufacturing)
 8. BJ (Binder Jetting)
 9. MJ (Material Jetting / Wax Casting)
FDM även kallat Fused Deposition Modeling är den vanligaste 3D tryckmetoden som används i stationära 3D-utskrifter där plast trycks ut genom ett munstycke som rör sig över en platta och plasten placeras ut lager för lagermed hjälp av olika koordinater. Fördelarna med FDM är att den är enkel att hantera och kontrollera, den är billiga och det finns mängder av olika filament att köpa så det går att skriva ut i många olika färger
9825e966e61ceec26e3a2ae1efada777
SLA även kallat Stereolithographyär som kan va den tekniken som är den äldsta av alla de olika 3D-utskriftstekniker men även en av de vanligaste där den skapar olika objekt genom att härda plast till vätskeform med hjälp av en UV-laserstråle, lager för lager. Fördelarna med SLA är att den har väldigt god upplösning och kan skapa genomskinliga utskrifter.
1-form1-plus1-e1438440471225
 • Olika typer av material man kan skriva ut

Man kan nog skriva ut i olika material beror på vilken 3D-skrivarteknik man använder, det vanligaste materialet är ju då plast men det finns ju så många olika typer av plast. Den vanligaste materialen som används för den här tekniken är ABS och PLA. Sen så finns det också andra material som Standard (STD), Heavy Duty (HD), Flexibelt (FLEX) och Crystal (XTAL). Dessa material ökar kvalitén på dina 3D-utskrifter.

maxresdefault (2)

 • Olika typer av användningsområden

Det är många som använder 3D-skrivare hemma, i skolor, företag och på arbetsplatser eller liknande. Det största användningsområdet för 3D-skrivare är inom specialtillverkade detaljer som bara behövs i ett litet antal och inte i en stor produktion där man tillverkar föremål i mängder. 3D-skrivare är perfekt för t.ex. att tillverka fixturer för montering av komponenter, implantat för personer där en benbit behöver ersättas i kroppen och i utvecklingsfaser av nya produkter då olika prototyper behöver tas fram.

artikel-3d

 • Instruktion om hur man går från 3d-modell till färdig 3d-utskrift på vår skrivare (steg för steg)

Hur man gör en egen 3D-modell till färdig 3D-utskrift är väldigt enkelt om man följer dessa instruktioner. Du börjar med att skapa det du vill skriva ut i ett program som heter Autodesk Inventor, Sedan när du är klar med 3D-modellen i programmet så exporterar du det till ett CAD-format där du väljer filformatet STL fil och ändrar mått till millimeter och upplösningen till hög. Efter det sparar du allt, lägger filen på en USB-sticka och skriver ut 3D-modellen i 3D-skrivaren. Det viktigaste när du gör en 3D-modell är måtten, måtten avgör allt. De var det som var så viktigt nu när vi skrev ut våra egna legobitar att måtten var tvungna att vara exakta för att legobitarna skulle bli funktionella och användbara.

 240b9df2ae83ec04fb758b5da716b0d2c5ef751f54cfe3dc4175814a7250a690

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *