breaking news

REAL VFX

januari 27th, 2017 | by Redaktionen Realgymnasiet
REAL VFX
Design, Grafik & UX
0

Idé och Uppdrag
Idén är att göra en längre film om Real gymnasiet i Linköping. I filmen ska de olika programmen visas. Men huvudsyftet är att visa upp teknik programmet. I filmen ska den nya skolan visas upp, där vi visar hur olika salar ser ut och vad de används till. I vissa av rummen ska specialeffekter läggas på för att förstärka vissa saker.

Filmen ska filma en huvudperson ur ett 3e persons perspektiv. Alla olika tagningar ska läggas ihop för att få det att se ut som om hela filmen är gjord i en och samma tagning för att få filmen mer verklig.

Målgruppen till filmen är eventuellt blivande elever på skolan, det är elever som går i 9e och eventuellt 8e klass som är intresserade av skolan, våra utbildningar eller våra lokaler.

Inspiration
Vi vill att det ska finnas trackad information om olika saker. Det ska finnas ljudeffekter.

Den här typen av information ska finnas i filmen

Så här vill vi att filmen ska filmas. Vi kommer inte göra det på riktigt, men vi ska filma det på ett sätt så det ser riktigt ut.

Format & Spridningskanaler

Det format jag kommer att välja att jobba i är mp4. Det är ett format som idag fungerar bra i de flesta datorer och stöds bra av olika webbläsare och videospelare. Det är också ett lämpligt format eftersom det är ett format som inte tar stor plats om man t.ex. jämför med AVI. Det komprimeras till en storlek som blir lagom stor, utan att kvalitet försämras märkbart för konsumenten.

För att sprida mitt projekt skulle jag kunna använda mig av olika kanaler för spridning. Den första sidan jag skulle kunna använda är denna sida på teknikprojektet.se eftersom mitt innehåll passar bra till sidans nisch och målgrupp. Klippet kommer inte få någon större viral spridning. Men kommer att finnas här för de som är intresserade.

De andra kanalerna jag tycker är lämpliga är de mer större mainstreamingtjänsterna Youtube och Vimeo. Det finns fördelar och nackdelar med båda tjänster. Youtube har en stor kapacitet och bandbredd. Men samtidigt laddas det upp mycket material och det är lätt att falla i skuggan. Men jag skulle kunna ladda upp matrialet på min egen Youtube kanal.
Vimeo har satsat mer på en professionell vinkel. Tjänsten används ofta av filmskapare för att lagra allt från demo filmer till långfilmer från mindre skapare. Jag kan också ladda upp på Vimeo för att kunna använda deras lätt använda spelare för att lägga upp klippet på olika hemsidor. Men bristen  med Vimeo är att man bara kan ladda upp ett HD-klipp per vecka om man inte är betalande kund.

Eftersom budskapet i denna produktion är tänkt som en reklamfilm för Realgymnasiet skulle även Facebook vara lämplig som spridningskanal. Eftersom Facebook är en viktig plattform för marknadsföring för ett företag skulle man kunna publicera produktionen där.

Tekniska Lösningar
För att kunna få en informations text som dessutom är trackad till något speciellt behöver man spåra en specifik punkt i filmen, och sedan spåra den för varje bildruta. När vi sedan har en trafficking punkt kan vi enkelt göra så att en text eller annat följer vår trackade punkt.

För att få till vårat long shoot behöver vi klippa filmen på ställen för att sedan klippa till ett annan tagning men att det ser ut som samma tagning. Vi behöver hitta ställen där det går att sätta ihop två tagningar till en tagning.

Den bästa lösningen för det här är att klippa liknande scener. Det kan vara om kameran går förbi ett objekt då klipper man vid objektet och sedan börjar filma vid samma ställe. Sedan lägger man ihop dessa och det ser ut som en tagning. Man kan också klippa vid t.ex. en vit vägg.

Hård och Mjukvara
För att kunna göra vårat long shoot och tracking behöver vi videoredigeringsprogram. Vi kommer att använda oss av två program från Adobe. Vi kommer att använda Adobe Premiere för att klippa och mixa filmen. För att göra special effekterna kommer vi använda Adobe After Effekts. Vi använder programvara från Adobe eftersom dom är kraftfulla, marknadsledande och används i branschen.

Genomförandet

27/1 -17

Nu har jag testat olika metoder för att göra klippningen så att det ser ut som om det vore en enda tagning. Jag har provat en av flera metoder. Nu klipper jag till nästa klipp när kameran döljs av något, då klipper jag till nästa klipp när det är mörkt på skärmen.
Skärmklipp 2017-01-27 10.50.28

3/2 -17

Prototyp av övergång typ C

C1.MOV_2_1

Test av övergång D

D1.MOV_1

10/02 -17
Idag har vi planerat lite var vi ska lägga “smarta” klippningar för att för en longshoot effekt på filmen. Det är viktigt att man innan man filmar planerar för att det ska bli så bra som möjligt.
Det vi gör när vi planerar var vi ska klippa är att vi gör längs med platsen vi ska filma på. Vi är på plats på filmplatsen eftersom det är svårt att planera något som man inte vet hur det ser ut.

13/03 -17
Nu har vi börjat att filma alla tagningar. Vi har filmat ca 2/3 av de tagningar som vi vill ha. För att få en stadig kamera har vi använt oss av en kontorsstol som kameran satt på. Lösningen med stolen gav ett bra resultat som inte skakade så mycket.

05/04 -17
Det filmas fortfarande fler tagningar till filmen. Har börjat att organisera den tagningar som vi har filmat redan. Nu är det slutet kvar att filma.

 

Utvärdering av Produktionen

Det här projektet har pågått under en längre tid. Men till slut fick vi ihop alla delar som dom skulle vara. Det har gått en del veckor och många timmar sedan vi först började med produktionen. Ibland har det känts som ett det inte skulle bli något bra. Men i slutändan lyckades vi att få ihop hela produktionen till ett bra resultat.
Under produktionen har vi testat många olika lösningar på olika problem som vi har haft. Vi har fått se vad som inte fungerar och vad som fungerar. Mycket saker har vi själva kommit på medans vi har filmat. Man såg ganska snabbt vad som inte fungerade och behövde arbetas om för att fungera bättre.

Nu när man har ett resultat i handen så blev det en bra produktion som stämmer övermäns med syftet som vi ville förmedla med filmen. Men det finns lite förbättrings möjligheter för att göra ett bättre resultat. Det som aktivt avgör den slutgiltiga kvalitén på en film är den utrustning som man har tillgång till. Jag hade gärna sätt att vi hade användt os av någon form av rigg för att få ett väl stabilt film material. Istället använde vi oss av en stol för att kameran inte skulle skaka för mycket. Sedan var också kameran av äldre modell vilket medförde att vi var beroende av att själva ställa in skärpan. Vilket inte blev den bästa på sina ställen.
En annan viktig sak i en film är ljudet. Vi hade aldrig riktigt tid att ordna med ett riktigt ljud i filmen. Hade vi haft tid skulle vi kunna ha fixat ett ljud i mycket bättre kvalité en det som är i filmen i nuläget.

Dessa förslag på förbättringar hade gjort att vår film hade gått från en amatörfilm till att mer likna en kvalités film.

#klart

“That’s no moon. It’s a space station.”
Ben Obi-Wan Kenobi

 


Victor Nyberg, Teknik IT & Media
lkpte14vrny@realgymnasiet.se
Realgymnasiet Linköping

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.