VR-glasögon sharbel

januari 15th, 2017 | by Sharbel Elias
VR-glasögon sharbel
3D & VR
0

Idé

Jag ska göra ett par VR glasögon, gjorda på kartong.
Linserna går ej att justera, eftersom att jag bara fokuserade på att göra så att dom passar mig och en Iphone 6. Innan jag gjorde dom olika delarna på inventor så skissade jag deras längd och bredd i ett häfte, eftersom jag vet att jag har lite svårt för att jobba med datorer. Jag planerar att göra VR-glasögonen relativt små, med ganska mycket skumgummi. Varför jag gör så är för att jag vill att glasögonen ska kännas så lite som möjligt, jag försöker att få dom så lätta som möjligt. Jag fokuserar på att göra glasögonen så bekväma som möjligt, miljövänliga och billiga.

Skiss

Telefon sitter fast i en lucka, luckan skapas av en del som viks fram och tillbaka. Delen stängs med hjälp av en kardborre bit som finns på toppen av delen och en annan kardborre bit som finns på toppen av glasögonen. Delens utseende är väldigt likt det av en bil-bagage dörr.

Linserna går ej att justera, Dock så går det att justera avståndet på mobilen till glasögonen. Mina glasögon fungerar med många typer av mobiler. Mobilen kan vara hur lång den vill, eftersom att om mobilen är lång så åker den bara ut på kanterna av glasögonen, dock så finns det en gräns på hur bred mobilen får vara eftersom delen som håller fast mobilen är ett visst mått. Avståndet mellan mobilen och linserna går att justera eftersom att mobilen inte sitter fast till 100%, utan har cirka en cm att röra sig. Det här ska inte misstolkas som att mobilen rör sig medans man använder sig av glasögonen, den där centimetern var menad att vara där och telefonen sitter fast med hjälp av trycket från kardborre biten.

Linserna jag valde att använda får en bra bild på skärmen cirka 5,5 cm ifrån skärmen.
Avståndet mellan linserna kommer att vara cirka 1,5 cm. Delar:

  • 2 st linser, 5×5 cm.
  • Framsidan 11,5×13 cm.
  • Sidorna (3 st) 7×8 cm.
  • Översidan 9×13 cm.
  • Undersidan 9×13 cm.
  • Ansiktsdelen (2st) 7x12c5 cm

Konstruktion

Linserna i mina glasögon sitter fast genom att dom är fast limmade i mitten av två delar som håller linserna på plats, delarna är ju självklart fast limmade/tejpade med resten av figuren. Jag fäster linserna genom att först placera den första delen på bordet, sedan placerar jag linserna över hålen som linserna ska vara i. Jag limmar fast linserna på ena hållet, sedan placerar jag den andra delen över linserna och limmar på precis samma sätt, fast på andra sidan.
(Hålen är ju självklart något mindre än linserna för att förhindra att dom faller ut)
Jag började med att rita alla delar som jag skulle använda. Sen placerade jag ritningarna på/bredvid varandra, för att se om måtten är korrekta. Efter lite justeringar på måtten och utseendena så öppnade jag inventor och gjorde delarna som jag hade skissat. Jag gjorde delarna på ”standard DIN – inventor”. Efter att alla delar var klara så satte jag ihop dom i ”assembly – inventor”. Där kunde jag sätta ihop delarna till en perfekt och klar bild av hur VR-glasögonen skulle se ut, det här var sista gången jag kollade till om något var fel.
Nu så gjorde jag om delarna till ritningar i ”drwaing-inventor”. Det gör man för att man ska kunna flytta över dom till nästa program. När jag gjorde om mina delar till ritningar så flyttade jag över dom till inkscape. I inkscape så finslipar ritningar, man gör om dom så att laserskäraren kan läsa av dom och skära ut dom. En viktig sak i inkscape som man måste göra är att göra om filerna till g-codes, så att det går att skicka in dom till laserskäraren.

Jag fick alla delar i en kartong, alltså att dom satt fast i kartongen. Laserskäraren skar som små hål runt delarna. T.ex. så hade jag en rektangel och laserskäraren skar ut den med kanter som små hål. Jag avände mig av en skalpell för att skära ut delarna ur kartongen. Efter det så satte jag ihop delarna med hjälp av lim och tejp, på samma sätt som jag gjorde i assembly-inventor. Jag strävade efter att den verkliga konstruktionen skulle vara så lik assembly-
modellen så lik som möjligt.

Glasögonen består bara av kartong, utöver den lilla biten kardborre och ett band som förhindrar glasögon från att ramla av.
Bandet sitter fast på sidan av glasögonen. Bandet går från en sida av glasögonen –> runt bakom huvudet –> och till andra sidan av glasögonen, med hjälp av näsan så hålls glasögonen på plats. Näsan hjälper på det sätt att glasögonen vilar på den och förhindras att åka ner, medans bandet ser till att glasögonen inte faller av.

Analys

Mina glasögon bygger på att vara så lätta som möjligt, lättare än vad dom brukar vara. Dom bygger på att vara bekvämare, fler puffar och skumgummi. Hur bekväma dom är, är viktigare för mig än deras prestanda. Det är vad som gör mina glasögon unika, dom är mycket bekvämare än dom vanliga VR glasögonen. Dom kommer fungera på det vanliga sättet som alla VR-glasögon gör. Genom att man placerar mobilen framför linserna och ställer in mobilen på att man har VR-glasögon så att skärmbilden delar på sig, så att den ena bilden är framför den ena linsen, och den andra delen framför den andra linsen.

Mina glasögon blev bekväma, men inte lika bekväma som jag tänkt mig. Dom lev inte heller lika lätta som jag trodde. Men det var vad jag tyckte, i jämförelse med alla andras så var dom väldigt lätta och hyffsat bekväma.

Om jag fick göra om mina glasögon så skulle jag gjort om storleken. Mina glasögon blev ganska små, jag fokuserade på att göra dom lätta, men dom är ganska små i jämförelse med alla andras glasögon. Annars så blev dom ändå ganska bra. Dom sitter som dom ska och fungerar som dom ska. Det ända jag blev missnöjd med var som sagt storleken.

Avveckling: Glasögonen är till ungefär 95% gjorda på brännbart material som kartong och tyg. Glasögonen placeras i ”kartongförpackningar” om dom ska slängas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.